Visszatér a ’90-es évek legendás zenekara, a Nihil – Az új nevük: Finis N

2020. március 2. 11:47 | Diós Zsolt

Újra összeállt, zenél és hamarosan a nyilvánosság elé lép az egykoron országos ismertségnek örvendő Nihil zenekar utódja, a Finis Nihil, vagyis csak egyszerűen Finis N. A Nihil valaha az volt Békéscsabának, Békés megyének, mint a Tankcsapda Debrecennek, a Kispál és a Borz Pécsnek vagy a Quimby Dunaújvárosnak.

1989 – Az indulás éve

Az évszám a magyar történelem lapjain az elmúlt rendszer, a létezett szocializmus lezárását és a többpártrendszeren alapuló parlamenti demokrácia kezdetét jelenti. A változások éve bővelkedett szimbolikus pillanatokban, úgymint a Magyar Köztársaság kikiáltása, Nagy Imre újratemetése vagy Kádár János halála, azonban a meghatározó és igazán fontos események jelentős része a színfalak mögött történt. Ilyen esemény volt Békés megyében a Nihil zenekar megalakulása. A medgyesegyházi Tóth András, akkoriban Gombász, Gombi, manapság Goffry gitározott, Hegyi József, Öcsi volt a dobos. Hozzájuk csatlakozott a békéscsabai Povázsai Szilárd énekesként és Prisztavok Tibor basszusgitárosként.

Tibi, Goffry, Sziszi, Leves

Tibi, Goffry, Sziszi, Leves

Vidékről indultak és messzire jutottak. A Nihil azonban a csúcson hagyta abba, immár 25 esztendeje. A Finis hétvégén nyilvános próbát tartott a Medgyesegyházi Művelődési Házban. A behir stábja a helyszínen járt.

 

Békés megye legkeresettebb exportcikke

A kezdeti időszak – a kor követelményeinek megfelelően - a punk jegyében telt. Első hivatalos koncertjüket 1989 májusában adták a csabai Vasutas Művelődési Házban, a helyi fiatalok által működtetett Alternatív Zenei Club szervezésében. A kiváló hangversenyt követően híre ment a bandának és országszerte felléptek. Többször szerepeltek a korszak kultikus helyén, az alternatív és független zenei élet hazai központjában, a Kelet-Európa legjobb szórakozóhelyének megválasztott Fekete Lyukban is.
Szépen-lassan Békés megye legkeresettebb exportcikkévé váltak, első demójukat rongyosra hallgatta a fél ország. Turnéztak a Kispál és a Borzzal, az 1990-es Tégla Művelődési Házban megrendezett koncertjükön pedig az akkor szárnyait bontogató Tankcsapda volt az előzenekaruk. Csabai fellépéseik több esetben összművészeti eseménnyé vált, hiszen koncertjeik alkalmával szívesen engedtek teret más művészeti ág helyi képviselőjének. Az egyik Ificasinós hangverseny előtt például Baji Miklós Zoltán, BMZ performenszét láthatta a közönség. A népszerűségüket mutatja, hogy 1990-ben az ő koncertjükkel nyitotta meg kapuit a város első újszerű és máig működő szórakozóhelye, a Narancs Klub.

Goffry András

Goffry András

Ebben az évben figyelt fel rájuk és vált rajongójukká Nagy Feró, aki akkoriban vezette Garázs című műsorát a közszolgálati Petőfi rádión. Az adásban sokszor lejátszotta a csapat Háttal úszom a divatban című dalát, mely felkerült a műsor válogatáslemezére is.

Néhány csendesebb év után új demó anyaggal tértek vissza, melyen már érződött a nagy kedvencek, a Fields of the Nephilim, a Mission hatása. A kifinomultabb, de borongósabb hangzás a dark wave hazai élvonalába sodorta a csapatot.

Prisztavok Tibor

Prisztavok Tibor

1994-ben azonban véget ért a történet. A többszöri doboscsere, a ki- majd visszalépések, a tagok munkája nem engedte, hogy a Békés megyei kultuszzenekar a már említett bandák útjára lépjen és ma már a mainstream tagjaiként, önmagukat elárulva többmillió forintos gázsiért dalolásszanak falunapokon. A zenekar feloszlásakor a három alapító mellett Mászáros Levente ütötte a dobokat.

 

2010 - A remény éve

A srácok maradtak Békés megyében, mindenki élte a dolgos mindennapokat. 2010-ben Békéscsabán megalakult az Orszlán zenekar, melyben Povázsai Szilárd gitározott és Prisztavok Tibor basszusgitározott. Koncertjeikre a közönség egy jelentős része Nihil romantikára vágyva látogatott el, de a várva várt nagy összeállás nem akart eljönni. Az idő múlásával egyre inkább távolodott annak lehetősége, hogy a nagyérdemű újra láthassa a Csapatot.

Mészáros Levente

Mészáros Levente

2013-ban ismét a Nihil felé fordult a várakozók figyelme. Történt ugyanis, hogy az akkor még mértékadónak számító zenei portál, a quart.hu publikálta az általa felkért zenei szakírók válogatását, melyben a ’90-es évek legjobb magyar zenéit gyűjtötték csokorba. A Nihil zenekar Háttal úszom a divatnak című dala az előkelő ötödik helyen végzett, megelőzve a Quimbyt, a Kampec Dolorest vagy a Kézi Chopint.

 

2020 - A visszatérés éve

2019-ben jött a hír, mely szerint - a 30 évvel ezelőtti forgatókönyvnek megfelelően – Medgyesegyházán újra összejárnak a Nihil tagjai és próbálnak, sőt új dalokat írnak. Povázsai Szilárd nem vállalta az aktív közreműködést, de jelenlétével, ötleteivel segíti a többieket. Hasonlóan jár el Hegyi Öcsi, aki lelkesen tolja a banda szekerét. Az 1989-es időket idézi, hogy Bognár Tibor, Egyik a legtöbb új dal szövegírója. Ezzel a bő kerettel tevékenykedik lassan egy éve a gitáros-énekes Tóth „Goffry” András, a basszusgitáros Prisztavok Tibor és a dobos Mészáros „Leves” Levente, akik a folytonosság végett a Finis Nihil nevet választották.

Törzsközönség

Törzsközönség

Az elmúlt hétvégén nyilvános főpróbát tartottak a Medgyesegyházi Művelődési Házban, ahol a törzsközönség mellett megjelentek ifjú punkzenészek, akik még nem is éltek a Nihil indulásakor de büszkén mesélték, hogy játszanak Nihil számokat, melyet a mai ifjúság is ismer.

A próba kezdetén Goffry kijelentett, hogy a jövőben a sokat sejtető Finis N névvel fognak megjelenni. A zenekar nem ült fel a rózsaszín nosztalgiavonatra, hanem bátorságukat bizonyítva az új számaikat játszották.

">

A behir.hu jövőt firtató kérdésére Tóth „Goffry” András a következő biztató választ adta: Készen állunk, hamarosan megmutatjuk magunkat az érdeklődőknek. Akárcsak 30 évvel ezelőtt, úgy most is az a célunk, hogy megmutassuk a világnak és hírét vigyük Békés megyének.
A gitáros-énekes annyit árult még el, hogy az első koncertünket Békéscsabán tervezik a közeljövőben.

(A tervezett koncert időpontjáról és helyszínéről hamarosan beszámolunk.)

Finis Nihil

Finis Nihil

 

 

 

 

További programok »

FEL