Visszatekintő: 2015 második féléve Békéscsabán – galéria

A kamrában ott sorakoznak a szilveszter éjszakára váró pezsgők, beszereztük az év utolsó és a jövő év első napjához szükséges kellékeket, de a sűrű teendők közepette is marad egy kis idő, hogy visszagondoljunk a lassan mögöttünk hagyott évre. Tekintsék meg korántsem teljes év végi összefoglalónkat a második félévről.

A kamrában ott sorakoznak a szilveszter éjszakára váró pezsgők, beszereztük az év utolsó és a jövő év első napjához szükséges kellékeket, de a sűrű teendők közepette is marad egy kis idő, hogy visszagondoljunk a lassan mögöttünk hagyott évre. Annyi, de annyi minden volt benne! Tekintsék meg korántsem teljes év végi összefoglalónkat, december 30-án az első félévről számoltunk be, most jön a második félév. Köszönjük, hogy olvastak, néztek, bennünket 2015-ben, és várjuk Önöket a behirrel, a 7. Tv csatornájával és a Csabai Mérleggel az új évben, 2016-ban is!

 

JÚLIUS

 

Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó Mezőmegyeren

 

Július 3-án, a mezőmegyeri Arany János Művelődési Ház ötvenedik születésnapi ünnepségét követően vette kezdetét a július 5-éig tartó, I. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó.

A rendezvényen húsznál több népzenei együttes és néptánccsoport lépett fel. Nem hazai nagyágyúk, hanem a népzene autentikus forrásain élő zenészek érkeztek a találkozóra.
A szervezők szándéka az volt az eseménnyel, hogy azokat a muzsikusokat hívják meg, akik az autentikus népzene gyűjtőpontjain játsszák ma is a dallamokat. A Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó azon túl, hogy a különböző tájegységek népzenei dialektusával ismerteti meg az érdeklődőket, hazai és határon túli együttesek bemutatásával bizonyította azt is: a népzene nem múzeumi műfaj, velünk él még ma is.

 

Csaba napok a CsabaParkban

 

Július 11-12-én az önkormányzat támogatásával rendezték meg a CsabaParkban a Csaba napokat, amely a tervek szerint a békéscsabaiak saját ünnepe lehet. Ezen a hétvégén a szórakoztatás volt az elsődleges: gyermekprogramok, vidámpark, bemutatatók, koncertek, de ismeretterjesztő előadások is várták a látogatókat.

Megrendezték a Csaba napok szépe versenyt is, ahol a lányok többször is felvonultak a közönség és az igen népes, Herczeg Tamás vezette zsűri előtt. Az esti órákban kiderült, hogy a Csaba napok szépe Kékegyi Szimonetta lett, udvarhölgyei Szikora Laura és Turcsán Fruzsina.

 

Uniós forrásból javítják az ivóvíz minőségét

 

A Békés megyei Ivóvízminőség-javító Program keretében tartottak rendezvényt a Fiume Hotelben, melyen a szakemberek mellett az érintett települések vezetői, képviselői is megjelentek.

A beruházás eredményeként 66 település mintegy 300 ezer lakosa számára lesz biztosított az egészséges ivóvíz. A projekt megközelítőleg 38 milliárd forintból valósul meg, melyből 33,8 milliárd forint az uniós támogatás a 66 településre eső önerőt, 4,2 milliárd forintot pedig a Belügyminisztérium biztosította.

 

AUGUSZTUS

 

Seregi Zoltán folytatja Fekete Péter munkáját

 

Fekete Péter megpályázta a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. vezetői tisztét, ezért augusztus 1-jétől az addigi igazgatóhelyettes, Seregi Zoltán lett a Békéscsabai Jókai Színház megbízott igazgatója.

Seregi Zoltán az alábbiakat fogalmazta meg: Az elmúlt nyolc évben, szerénytelenség nélkül kijelenthetjük, Fekete Péter igazgatása alatt a Jókai színház óriási fejlődésen ment keresztül. Ahogy mondani szokták: felkerült a színházi térképre, és ott meg is erősítette a helyét. Komoly örökség ez, amit folytatnunk kell!

 

Lezárták a repülőhidat

 

A békéscsabai vasútállomás rekonstrukciója során korszerűsítik az Ihász utcai felüljárót. A repülőhidat augusztus 5-étől zárták le, a gyalogosok attól fogva az Orosházi úti felüljárón és a Szerdahelyi útátjárón közlekedhettek.

 

Hazaérkeztek a speciális olimpia bajnokai

 

Igencsak meglepődtek a Szolnok felől érkező vonat utasai augusztus 5-én, amikor egy csapatnyi ember a peronon egyszer csak hangos éljenzésbe kezdett, és kiabálta, hogy szép volt fiúk. A síppal, dobbal, hegedűvel és Berta Jimmyvel teljessé lett, spontán szerveződött fogadóbizottság Vizsnyai Dávidot és Gyulykás Jánost, a Los Angelesben zajlott Speciális Olimpia Nyári Világjátékok csabai bajnokait köszöntötte.

Július 25-e és augusztus 2-a között, Los Angelesben zajlott Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon a magyar küldöttség 32 arany, 30 ezüst és 20 bronzérmet szerzett. Az asztaliteniszező, csabai Vizsnyai Dávid egyéniben aranyérmes lett, egyesített párosban pedig, Gulykás Jánossal – a Százszorszép óvoda óvodapedagógusával kiegészülve – óriási csatában bronzérmet szereztek.

 

400 millió forint kerékpárutakra

 

Több mint 1,76 milliárd forint értékben nyert támogatást kerékpárút-fejlesztésre tíz önkormányzat, Békéscsaba ebből 400 milliót kapott.

Hanó Miklós augusztusban a következőket nyilatkozta: a Szarvasi úton végre lehetővé válik az összességében több ezer munkavállalót foglalkoztató cégek (pl. Linamar, Hirschmann Car, DAKK Zrt.) elérése, illetve megépül a CsabaPark elérést biztosító Gyulai úti kerékpárút, még ebben az esztendőben a mintegy 400 millió Ft nagyságú, 100 százalékos mértékű támogatást felhasználva.

 

Megnyitották az Andrássy-Jókai-Petőfi utcák kereszteződését

 

Bekapcsolták az új forgalomirányító jelzőlámpa rendszert az Andrássy úton a Petőfi – Jókai utcai csomópontban. Így tovább egyszerűsödött a közlekedés a belvárosban.

A belváros rehabilitáció második ütemének részeként elkészült az Andrássy-Petőfi-Jókai utcai csomópont, ahol az alapvető forgalmi rend megmaradt. A változás annyi, hogy a beruházás eredményeként új ágként csatlakozott az Andrássy út városközpont felöli szakasza a kereszteződéshez, tehát a Csaba Centertől is kilehet hajtani. Itt egy jobbra, és egy egyenes-balra vezető sávot alakítottak ki. 

 

Augusztus 24-ével zárt be a csabai McDonald’s

 

A McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. augusztus 24-ével bezárta békéscsabai éttermét, mely 18 éven keresztül állt a város és a környékbeli települések lakóinak rendelkezésére.

A társaság közleménye szerint: „Az utóbbi évek minden törekvése ellenére meg kellett hoznunk ezt a nehéz döntést, amit az új vásárlási helyszínek és útvonalak kialakulása, illetve a fogyasztási szerkezetben és az üzemeltetési költségekben bekövetkezett változások tettek szükségessé.”

 

Harminc éve nyitotta meg kapuit a könyvtár új épülete

 

1985-ben adták át a Békés Megyei Könyvtár új épületét. Ezt a jeles évfordulót ünnepelték augusztus végén. Az 1985 – 2015 közti történéseket múltidéző kiállítás elevenítette fel, majd a Kossuth-díjas könyvtárosra, Lipták Pálra filmvetítéssel emlékeztek. A festőművésznek is kiváló, volt könyvtárosról, igazgatóról, könyvkiadóról termet is elneveztek ebből az alkalomból a könyvtárban. A városvezetés jóvoltából nem maradhatott el a születésnapi torta sem: az idei Munkácsy tortát kóstolhatták az ünneplők.

 

 

SZEPTEMBER

 

Lakossági fórum a szelektív hulladékgyűjtésről

 

Estébe nyúló lakossági fórumot tartott a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban szeptember 2-án a csabai városházán, a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás (DAREH), amelynek tagja Békéscsaba is. A díszterem teljesen megtelt érdeklődőkkel, azonban úgy tűnt, egyelőre még több volt a kérdés, mint a válasz.  

Összesen több mint 15 milliárd forintból 86 településen, köztük Békéscsabán is modernizálja a hulladékkezelési technológiákat a DAREH. A városháza dísztermében tartott lakossági fórumon elmondták, hogy a beruházás keretében Békéscsabán egy 120 ezer tonna kapacitású hulladékfeldolgozó-üzem és válogatómű, valamint egy 30 ezer tonna kapacitású komposztáló épül, a lakosságnál és a vállalkozásoknál pedig szelektív hulladékgyűjtő edényeket és  komposztáló edényeket helyeznek ki.

 

Harmincéves a belvárosi bölcsőde

 

Harminc éve fogadja a bölcsődés korú kisgyermekeket a 3. Számú, Belvárosi Bölcsőde a Wlassics sétányon. A születésnap megünneplésére egy 132 szeletes óriási tortával várták az intézményben a vendégeket.

Évente mintegy 200 kisgyermeket nevelő családdal kerül a bölcsőde szoros kapcsolatba. Az intézmény minden munkatársának, a kisgyermeknevelőknek célja a szülők munkavállalásának támogatása, és a gyermekek fejlődésének segítése. Jelenleg a 132 bölcsődei férőhely mellett 10 férőhelyes játszóház szolgáltatásaival várja az intézmény a kisgyermekes családokat.

 

Színház a tanmedencében

 

A gyerekek, különösen az óvodások fantáziája határtalan, pár apró kellék segítségével pillanatok alatt mesehősökké válnak és átvarázsolják a környezetüket is. Arra viszont talán még a nagyon különleges képzelőerővel rendelkező kicsik sem gondoltak a mai napig, hogy egy óvoda medencéje és a medence környéke nézőtérré alakítható, az uszoda bejáratánál pedig igazi színészek énekelnek és táncolnak úgy, mintha az a világ legkülönlegesebb, legjobb színpada lenne. Pedig – sok jó embernek köszönhetően – éppen ez történt szeptember 22-én a Szigligeti utcai oviban. A Békéscsabai Jókai Színház művészeinek közreműködésével gálaműsor volt, amelynek bevétele hozzájárult a tanmedence felújításához.

 

Az óvodások birtokba vették a megújult KRESZ-parkot

 

A nyáron ötvenkét közlekedési táblát helyeztek ki a Penza-lakótelepen található KRESZ-parkban, szeptemberben pedig a korábban erősen megkopott burkolati jeleket is felfestették. Mostantól újra az eredeti funkciójának megfelelően használhatják a gyerekek a parkot, ahol elsajátíthatják a helyes közlekedés szabályait. A megújult KRESZ-parkot szeptember 23-án adták át, és az ovisok rögtön ki is próbálták.

 

Tudás-park

 

 A Szent István Egyetem, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a SZIE Non-profit Kft. szervezésében szeptember 28-án tartották a „Tudás-park a magas hozzáadott értékű iparágak fejlesztéséért Békéscsabán” című projekt nyitórendezvényét a CsabaParkban.

A békéscsabai Szent István Egyetem (SZIE) összesen közel 1,5 milliárd forint, 100 százalékban vissza nem térítendő támogatást nyert konzorciumi partnereivel, Gyula és Szarvas városával együtt a felsőoktatás fejlesztésére. Ennek alapján hat projekt jött létre Békés megye három városában egy TÁMOP támogatású programban. A hat projekt egyike, a Tudás-Park elnevezésű program, amely arra összpontosít, hogy a felsőoktatási intézmények, a térségben működő vállalkozói szféra és az önkormányzat együttműködését hogyan lehet megalapozni annak érdekében, hogy Békés megye gazdasági élete tovább erősödjön.

 

OKTÓBER

 

A Belvár nyerte a Garát

 

Nyolc középiskola, nyolc stáb és nyolc diákpolgármester-jelölt egy hétig küzdött a 24. Csabai Garabonciás Napokon. A záró rendezvényen a Csabagyöngye Kulturális Központban kiderült, hogy Csuvarszki Csanád (Belvár) nyerte a versenyt és ő az új diákpolgármester, két alpolgármestere pedig Csepregi András (Keri) és R. Nagy Valentin (Gészi) lett.

 

Elstartolt a Békéscsabai Médiacentrum Kft.

 

A közgyűlés március 26-án döntött arról, hogy az önkormányzat hozza létre a százszázalékosan tulajdonában álló Békéscsabai Médiacentrum Kft.-t. A céget áprilisban jegyezték be, a médiacentrum ügyvezetője Opauszki Zoltán, főszerkesztője Bali-Hatala Boglárka lett.

Elkezdődött a szervező munka, elkészült az üzleti terv. Októbertől a Békéscsabai Médiacentrum Kft. adja ki a Csabai Mérleget, a szerkesztőség Békéscsabán a Szabadság tér 20-22. szám alatt található. Elindult az új hírportál a www.behir.hu, novemberben pedig megkezdte sugárzását a 7.Tv is.

 

Csabai Kolbászfesztivál

 

Rekordok dőltek meg az idei, 19. Csabai Kolbászfesztiválon. Óriási volt a látogatottság, több, mint hatszáz csapat gyúrta a szombati nagy gyúró napon a különlegesen jól sikerült, fűszeres finomságokat, de a fesztivál mind a négy napjára jutottak versenyek, és jobbnál jobb fellépők is.

Jövőre jubilál a kolbászfesztivál, de már idén is rekordok dőltek meg. Hégely Sándor fesztivál igazgató elmondta: akik idén eljöttek, jövőre a huszadik Csabai Kolbászfesztivál biztos szereplői lesznek. Van, aki már most ígéretet tett arra, hogy 2016-ban még komolyabb delegációval érkezik Békéscsabára.

 

NOVEMBER

 

Hulladékválogatót adtak át Mezőmegyeren

 

Több mint 15 milliárd forintból 86 településen, köztük Békéscsabán is modernizálja a hulladékkezelési technológiákat a DAREH. A beruházás keretében Békéscsabán egy 120 ezer tonna kapacitású hulladékfeldolgozó-üzem és válogatómű, valamint egy 30 ezer tonna kapacitású komposztálót épült. Orosházán, Makón, Szentesen és Szeghalmon új átrakó állomásokat, Dévaványán, Gyulán, Makón, Mezőhegyesen, Orosházán, Szeghalmon és Vésztőn új hulladékudvarokat hoztak létre, a lakosságnál és a vállalkozásoknál pedig szelektív hulladékgyűjtő edényeket és komposztáló edényeket helyeznek ki. A mezőmegyeri hulladékválogató-művet november 9-én adták át.

 

Megújult a csabai tornacsarnok

 

Megújultak a békéscsabai Rácz Lukács Tornacsarnok kiszolgáló helyiségei. A mintegy 40 millió forintos beruházásnak köszönhetően megszépültek az épület irodái, öltözői és folyosói, így még jobb körülmények között készülhetnek a jelen és a jövő kiemelkedő versenyzői.

A fejlesztés a Magyar Torna Szövetség 100 százalékos támogatásával jött létre. Az átadón dr. Magyar Zoltán, a szervezet elnöke hangsúlyozta, nagyon fontos beruházásokat hajtottak végre az országban összesen négy kiemelt szakosztály esetében, így Békéscsabán is.

 

Angyalok szárnyalása a színházban

 

Az idén ötödik alkalommal szervezett programon a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ fiataljai, színészekkel, előadókkal karöltve adták elő közös produkcióikat.

A jótékonysági est lehetőséget ad minden évben a gyermekotthon lakóinak arra, hogy kimozdulhassanak, és megmutassák mire képesek. Sokan nem is sejtjük mi lakozik a fogyatékossággal élő fiatalok szívében, lelkében, ez a program, viszont segít megismernünk őket, a gondolataikat, az érzéseiket. Ugyanakkor a közös produkciókra való felkészülés a színészeknek is alkalmat ad arra, hogy az otthon lakóival együtt egy olyan estét varázsoljanak a színpadra, ami a szeretetről, a figyelemről, mindannyiunkról szól.

 

Az autós forgalom előtt is megnyílt a Szerdahelyi utcai aluljáró

 

November 20-án az autósok is birtokba vehették a Szerdahelyi utcai aluljárót. Így már nem csak a gyalogosok és a kerékpárosok, hanem az autósok is akadálytalanul haladhatnak át a vasúti sínek alatt, és megszűnik a sorompók előtti hosszú várakozás. A közel 35 milliárdos vasúti beruházás keretében megvalósuló fejlesztést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által megbízott vállalkozó végezte.

 

DECEMBER

 

Befejeződött a közvilágítás 500 milliós korszerűsítése

 

Befejeződött Békéscsaba közvilágításának 500 milliós, pályázati forrásból történt korszerűsítése. A város félmilliárdos vissza nem térítendő támogatásból valósította meg a beruházást Mezőmegyeren, a Lencsési-lakótelepen és Jamina egyes részein.

Az érintett területeken összesen 2680 világítótestet cseréltek le új ledes fényforrásra, amely ott több mint 50 százalékos fogyasztási-megtakarítást eredményez. A korszerűsítés célja, hogy a település közvilágítása megújulva, a világítási feladathoz alkalmazkodva, modern és energiatakarékos lámpatestekkel, fényforrásokkal üzemeljen költséghatékonyabb üzemeltetés mellett.

 

Nemzetiségek napja a városházán

 

Bibliai képpel élve, a föld sójához hasonlította a különböző nemzetiségek jelenlétét Békéscsaba életében Kutyej Pál Gábor evangélikus lelkész, a közgyűlés nemzetiségi bizottságának elnökeként azt mondta, ezek az emberek tették a várost egyedivé.

A nemzetiségek napja alkalmából rendezett ünnepségen Szarvas Péter úgy fogalmazott, a nemzetiségek múltja összefonódott a magyarokéval Békéscsabán.

A nemzetiségek napján Békéscsaba Szlovákságáért kitüntetést vehetett át Ando György és Krett György. A Békéscsaba Románságáért kitüntetést idén Márk György, a Békéscsaba Lengyelségéért kitüntetést Tuba László kapta.  A csabai romákért végzett munkája elismeréséül Surman Zoltán kapott kitüntetést.

 

Békéscsaba idei legeredményesebb sportolóit fogadták a városházán

 

Átadták a város élsportolóinak járó díjakat a városházán. Az ünnepélyes átadón a város valamennyi kiemelkedő sportolója megjelent, és mintegy 60 serleget osztottak ki a szervezők.

Az idei év „Békéscsaba sportjáért” kitüntetést a csabai futballcsapat egykori oszlopos tagja Fülöp László kapta, kiemelkedő sportpályafutásáért, sportszerűségéért és városához való hűségéért. Ugyancsak „Békéscsaba sportjáért” kitüntetést kapott Marik Lászlóné Gyenes Katalin, aki 13 éves korától úszott, tornázott, majd atletizált. Atléta edzőként számtalan válogatott sportolót nevelt fel. A rendezvény díszvendége Bátori Béláné Such Ida egykori kiváló atléta volt.

Az év férfi sportolója Baji Balázs, atléta lett, míg az év csapatáért járó díjat a Békéscsabai Röplabda SE, NB I-es női együttese kapta. A sportolók év támogatója kitüntetést idén is a Linamar Hungary Zrt. vehette át.

 

Mind a négy sáv megnyílt az Orosházi úti felüljárón

 

Megduplázódott az Orosházi úti vasúti felüljáró forgalmi kapacitása, miután megnyitották mind a négy sávot a közlekedők számára. December 17-ém, a hivatalos átadó ünnepségen elhangzott: új jelképpel gazdagodott Békéscsaba.

A 360 méter hosszúságú új híd megépítése közel hatmilliárd forintból valósult meg. A költségek 85 százalékát európai uniós, a fennmaradó részt hazai forrásból finanszírozták. A beruházás részeként átépült az Orosházi út – Gyár utca csomópontjában lévő körforgalom, megújult az Orosházi út – Bartók Béla út – Temető sor kereszteződésénél lévő jelzőlámpás csomópont, valamint a jaminai oldalon – a híd alatt – 43 parkolóhelyet is kialakítottak.

Megosztás: