Virágzik a fokozottan védett bókoló zsálya

2023. május 31. 06:28 | behir.hu

A bókoló zsálya Magyarországon mindössze két helyen fordul elő természetes környezetben, Kondoros határában, és Orosháza mellett, a tatársánci ősgyepen.

A bókoló zsálya, más néven kónya zsálya Magyarországon kizárólag a Körös-Maros Nemzeti Parkban fordul elő, itt van előfordulásának nyugati határa, fő elterjedési területe tőlünk keletre, az oroszországi sztyeppén található. A fokozottan védett növény virágzása most van a tetőfokán.

– A bókoló zsályának az országban mindössze két helyen található természetes állománya, mindkettő Békés megyében. Az egyik Kondoros határában, a másik Orosháza mellett, a tatársánci ősgyepen. Utóbbi helyen mintegy háromezer évvel korábban, a bronzkorban egy vizesárokkal megerősített, kettős sáncrendszerű földvár állt. Az ekkor itt élt emberek természet-átalakító tevékenységének köszönhető, hogy a terület ebben az állapotában megmaradhatott, amely nemcsak a bókoló zsályának, hanem több védett növénynek ad otthont – mondta el Palcsek István a Körös-Maros Nemzeti Park őrkerület vezetője.

A védett növényt Kondoroson is nagy becsben tartják, a város helyi értékei között tartják számon a ritka virágot.

forrás: facebook/Ribárszki Péter

További programok »

FEL