Virágzik a bodza! Nemcsak az íze miatt fogyasztjuk

2023. június 1. 09:17 | Csiffáry Zsuzsanna

Ezekben a napokban sokat emlegetjük a bodzát: fehér virágai ott pompáznak az utak mentén és az erdőkben, az előrelátó háztartásokban pedig bodzaszörp, bodzabor is készül. Európában és Észak-Amerikában a bodzavirág-szezon május közepétől június elejéig tart. A fekete bodza virágában és termésében számos hasznos makroelem és vitamin található.

Májusban, júniusban mindenhol bodzába botlunk: ahhoz, hogy hasznosítsuk ezt a sokoldalú növényt, csak meg kell állnunk, és le kell szednünk a virágát, amelyből citromos bodzaszörpöt készíthetünk. Halász-Kovács Nóra arra hívta fel a figyelmet, hogy a virágokat felhasználás előtt alaposan le kell öblíteni, de nem szabad megmosni, mert elveszítheti az aromáját. 

A növény neve több helynévben szerepel (Bodzás, Bojzás, Bozzás, Borzás) vizek nevében is megtalálható, ez talán annak tudható be, hogy a népi gyógyászatban, eszközkészítésben a bodza majdnem minden részét felhasználják. A fekete bodzát a népi gyógyászatban gyakran „a szegény ember patikája” néven emlegették. 

– Nagyon jótékony maga a növény is, itt akár a zöld részéről beszélünk, a zöld hajtásáról, vagy a zöld leveléről, akár a virágjáról, és az érett bogyójáról. A virágzata klasszikusan izzasztó, köhögés-csillapító, felsőlgúti megbetegedésekben, torokgyulladásokban használják – fogalmazott dr. Melczer Mária, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke.  

Hozzátette: a bodza virága növeli a tejelválasztást a kismamáknál, vízhajtó hatása miatt fogyasztása az elhízásban szenvedőknél is eredményes. 

További programok »

FEL