Virágzási csúcs: 1688 volgamenti hérics bontotta ki szirmait Csorváson

2021. április 19. 14:52 | behir.hu

A fokozottan védett volgamenti hérics legnagyobb hazai, őshonos állománya a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási-löszgyepen található.

Az idei virágzási csúcs idején, április elején egyszerre 1688 tő sárga virágaiban gyönyörködhetett, aki arra járt. 

Ebben az évben a szokásosnál korábban, már február elején megjelentek az első virágzó példányok. A Körös Maros Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei kezdetben heti egy alkalommal, később még ennél is gyakrabban végezték el a számlálást. A csúcs április 1-jén következett be, ekkor a virágzó tövek száma 1688 volt. Azóta a virágzás lefelé szálló ágban van, de még mindig szép számban látni sárga színben pompázó volgamenti héricseket. A későbbiekben felmérik majd a teljes állományt, azaz a csíranövényeket, a fiatalokat és a nem virágzó, idősebb töveket is megszámolják.

A Csorvási-löszgyepen belül négy, egymástól lazán elkülönülő területrészen vannak volgamenti héricsek. A Sarkadi-dűlőn a virágzási csúcs március 24-én következett be, amikor 290 tő virágzott egyszerre.

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül az Orosháza melletti Tatársáncon és az Ecsegfalva melletti Ördögsáncon is vannak volgamenti héricsek, az ottani állományok azonban nem őshonosak, hanem telepítettek. A Tatársáncon a virágzási csúcs március 30-án volt, ekkor 132 virágzó tövet számoltak meg. 

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

FEL