Idén is korán kezdett virágozni a volgamenti hérics

2024. január 31. 09:24 | behir.hu

Január 24-én figyelték meg a volgamenti hérics első virágzó példányát a Körös-Maros Nemzeti Park Csorvási löszgyep részterületén.

A korai virágzás nem szokatlan, ugyanis az utóbbi három évben januárban már megjelentek az első példányok. Idén az első virág egy olyan területen hajtott ki, ahol az ősz folyamán természetvédelmi célú kaszálást végeztek a Körös-Maros Nemzeti Parkban. A gyep magassága itt rövid, a talaj pedig avarmentes, így a napsütés hatására gyorsan átmelegszik.

A növény a bimbóját dugja ki először a földből, a korai virágok általában még csak a talajfelszínen nyílnak, virághajtásuk csak később nyúlik meg és a virágzó növények magassága a 20-30 centimétert is elérheti. A fagyok ellen úgy védekeznek, hogy becsukják szirmaikat.

A volgamenti hérics virágzását a nemzeti park munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik, rendszeresen számolják, így tudják nyomon követni a dinamikáját. A virágzási csúcs általában március végén, április elején figyelhető meg, ilyenkor egyszerre akár kétezer hérics is kibontja szirmait. A feljegyzett koordináták alapján azt is megfigyelték, hogy az első virágzó példányok minden évben ugyanazon a szűk területen belül jelennek meg.

Magyarországon található a volgamenti hérics elterjedési területének nyugati határa Európában, a legnagyobb hazai, őshonos állomány a Csorvási löszgyepen él.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

A fiatalok jövője az agráriumban van?

Ma az agrártechnikumok és -szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak, XXI. századi körülmények között XXI. századi tudást biztosítanak. A fiatalok a szakmájuk mestereivé válhatnak, továbbtanulhatnak, majd így a munka világában is sikeresen megállhatják a helyüket - mondta Nagy István agrárminiszter egy hétvégi díjátadó ünnepségen.
06:24
FEL