Virágvasárnap a koronavírus árnyékában

2020. április 5. 14:37 | D. Nagy Bence

Talán mindannyian tudjuk, hogy a virágvasárnap (más nyelvterületeken pálmavasárnap) a húsvét, azaz Jézus Krisztus keresztre feszítésének, halálának és feltámadásának ünnepét előzi meg. A Biblia szerint Jézus ezen a napon vonult be Jeruzsálembe, a hagyomány pedig a keresztény világ egyik fontos ünnepe lett.

Hazánkban és világszerte egyre-másra maradnak el a nagyobb rendezvények, legyen szó koncertekről, sporteseményekről, konferenciákról vagy éppen vallási ünnepekről. Ettől függetlenül a magyarországi keresztény egyházak nem tétlenkednek, lelkészek sokasága ma is virtuális formában üzen a gyülekezetek tagjai felé, az online tér megtelelik prédikációkkal, ünnepi misékkel, istentiszteletekkel.

Debrecenben rendhagyó virágvasárnapi ünnepre készülnek. A szervezők ma 16:00-kor virtuális keresztútra hívják azokat, akik a meghirdetett facebook-eseményre kattintanak. Az esemény szervezői "lelki utazásra invitálnak mindenkit, ahol bár külön-külön, mégis együtt, Isten "virtuális" templomában tölthetnek el egy félórát."

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán osztotta meg azt a videót, amelyben virágvasárnapi együtt gondolkodásra hív mindenkit. A képanyag különlegessége, hogy magyarországi egyházvezetők, a szót egymástól átvéve mondják el a Jézus által tanított imádságot, a Miatyánkot.

Bár a találkozások ebben az időszakban szükségszerűen kevesebbek, a lelki közösség gyakorlása, legalábbis azok számára, akik a kérdésben érintettek, továbbra is fontos.

 

További programok »

Itthon

FEL