Világméretű járvány anno: A spanyolnátha áldozatai

2020. május 10. 15:13 | behir

A spanyolnátha az influenza „A” nevű vírusának a legpusztítóbb világméretű járványa volt, amely már az első évében több áldozatot követelt, mint a „nagy háború”.

Az egész világra szörnyű csapást mérő spanyolnátha vírusa a világtörténelem legpusztítóbb járványa volt, amely mintegy 500 millió főt fertőzött meg. A halálos áldozatok számát pedig 20 és 50 millió fő közöttire becsülték.

A betegség elnevezése, a spanyolnátha félrevezető. Ott is elterjedt, de nem onnan indult. Csak a semleges Spanyolország hírügynöksége tudósított elsőként a fenyegető betegségről. A spanyolnátha első esete az USA-beli Kansas állam egyik katonai bázisának szakácsa, Albert Gitchell lehetett, aki 1918 márciusának elején betegedett meg a náthához hasonló tünetekkel. Néhány nap múlva ugyanott 522 katona dőlt ágynak spanyolnátha gyanújával.

A járvány kitörésekor még dúlt a nagy háború. Az USA is hadviselő fél lett, katonái eljutottak az európai kontinensre és a csapatmozgásokkal áthozták a spanyolnátha vírusát, amely gyorsan terjedt, és a háború vége felé kezdte meg dicstelen útját.

A pusztító vírus az emberi szervezetben az immunrendszer túlzott reakcióját váltotta ki. A betegség gyors lefolyású volt, 40 fokos lázzal, fejfájással és akár 24 órán belül halállal is végződhetett, amit a szövődményként fellépő vírusos tüdőgyulladás okozott. A betegség elsősorban a 14-35 év közötti korcsoportban szedte áldozatait, gyors lefolyása pedig nagyon megrémítette az embereket. A más világjárványokhoz képest kiugróan magas halálozási rátát az okozta, hogy a hiányos táplálkozás miatt sokan legyengültek, emellett a kórházak túlzsúfoltsága és a nem megfelelő higiénés körülmények még súlyosabbá tették a betegek helyzetét. A járvány senkit sem kímélt, a fertőzés következtében hunyt el többek között. R. Alves Brazília elnöke, Max Wéber német közgazdász és Guillaume Apollinaire híres francia költő, de Ady Endre költő és Kaffka Margit költő, író is.

A járványnak Magyarországon egyes statisztikák szerint 44 ezer, Kanadában 50 ezer, Angliában 250 ezer, Franciaországban 400 ezer, Brazíliában 300 ezer, Japánban 390 ezer, az USA-ban 675 ezer halottja volt. A legnagyobb pusztítást Indiában végezte a vírus, ahol a becslések szerin 17 millió, Iránban 2,5 millió, míg Indonéziában 1,5 millió áldozattal végzett a betegség.  

Gécs Béla

További programok »

FEL