Vezetőket képeznek Gyulán

2016. július 21. 15:26 | behir.hu

Folyamatosan csökken hazánk népessége, amennyiben ez a tendencia nem változik, 2060-ra akár 7 millióra is csökkenhet a lakosság száma Magyarországon - mondta Novák Katalin a Dél-alföldi Talentum Akadémia nyári egyetemén. A DELTA ötödik éve várja a hallgatókat, aminek célja a középiskolások vezetői képzése.

A vezető típusú embereknek az a feladatuk, hogy befolyást szerezzenek, és így bizonyos területeken változást tudjanak véghezvinni - mondta Novák Katalin a gyulai előadásán. Az államtitkár hozzátette, fontos megtalálni az egyensúlyt a család és a munka között.

- Az elmúlt években közel 30 százalékkal növekedett a házasságkötések száma, és húsz éve nem volt olyan magas a termékenységi mutató Magyarországon, mint most. Ez is azt bizonyítja, hogy mernek vállalni gyermeket a családok. Ám, képesek leszünk-e valódi változást elérni a demográfiában, az még egy előttünk álló kérdés - fogalmazott Novák Katalin.

A gyulai akadémián már több éve képeznek vezetői készséggel felruházott fiatalokat. Békés és Csongrád megye, valamint Erdély magyar tannyelvű középiskoláiból választják ki a hallgatókat, egy speciális kérdőív segítségével.
Barkász Sándor azzal a céllal alapította a Dél-alföldi Talentum Akadémiát, hogy
a vezetői adottságokkal megáldott fiatalok érvényesülni tudjanak, kamatoztatni tudják velük született képességeiket.

A tanulók három éven át tartó képzésen olyan ismeretekhez juthatnak, egy életen át elkísérheti őket.

Tóth Laura, harmadik évfolyamba jár, az első két évben inkább elméleti előadásokon vett részt. Idén pedig lehetősége nyílt az élet különböző területein sikeres vezetőkkel megismerkedni.

- Láthatjuk, hogy a személy mögött milyen ember áll, milyen nehézségekkel találkozott, és ez is hatalmas motivációt tud adni - tette hozzá a harmadéves hallgató.

Az elmúlt öt évben mintegy 800 diák vett részt a képzésen, akik az itt szerzett tudással felvértezve, a munka világában igyekeznek majd kamatoztatni az itt szerzett tudásukat.

 

 

 

FEL