Versfolyammal ünnepelte a Jókai Színház a magyar költészet napját

2022. április 11. 19:02 | Vincze Attila

Versfolyammal várta az érdeklődőket a Békéscsabai Jókai Színház hétfőn, a magyar költészet napján. A színház művészei és a Színitanház hallgatói mellett verset mondott az intézmény igazgatója Seregi Zoltán, Békéscsaba polgármestere Szarvas Péter, valamint Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is.

Költészet nélkül lehet élni, de nem érdemes – ezzel a gondolattal köszöntötte a kissé hűvös időjárás miatt a Művész Kávéházban tartott esemény résztvevőit Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. A rendezvény nyitányaként Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, örül, hogy a békéscsabaiakkal együtt ünnepelheti a magyar költészet napját.

– József Attila kinéz a felhők mögül és mosolyog, hiszen azt látja, hogy Szombathelytől Csengerig, a legkisebb falutól a Nemzeti Színházig összegyűlnek az emberek és ünneplik a verset. Ahogy én követem az országos eseményeket, a békéscsabaiak kiemelkednek az összes közül – fogalmazott.

A versünnepen részt vett Békéscsaba polgármestere is. Szarvas Péter hangsúlyozta, hogy a magyar költészet napja egy remek alkalom arra, hogy újra és újra felhívjuk a figyelmet arra, milyen nagyszerű költőink vannak. 

– Nagyon keveset olvasunk verseket, főleg írott, nyomtatott formában, nagyon sokan nyomkodjuk a telefonunkat vagy a számítógépünket, de verset olvasni, verssel megismerkedni, a gyönyörű magyar nyelvvel barátkozni a magyar költők versein keresztül lehet a legjobban – mondta. 

 

A Színitanház hallgatói is verset mondtak. Fotó: behir.hu

 

A Jókai Színház igazgatója kiemelte, hogy az ilyen és ehhez hasonló alkalmak hozzák közelebb igazán az embereket a költészet világához. 

– A költészet napja sokakat inspirál arra, hogy foglalkozzon versekkel, akár nézze az online közvetítésünket erről az eseményről, ezáltal még közelebb kerülnek a versekhez, hiszen a szép versnél csodálatosabb élmény kevés van – osztotta meg gondolatait Seregi Zoltán.

A versfolyam kezdetén a három közéleti személyiség egy-egy kedvenc művét szavalta el a közönségnek. Az estig tartó versünnepen előbb a Színitanház hallgatóit láthatta és hallhatta a közönség, majd a színház művészei kapcsolódtak be a programba. 

További programok »

FEL