Vérfrissítés - diákok váltották a képviselőket a békéscsabai városházán

2017. november 24. 19:02 | Szabó Rita

Második alkalommal tartottak nyílt napot Békéscsabán a városházán. A tavaly indult kezdeményezés, amely elsősorban a diákoknak szólt, egyedülálló Magyarországon.

Kicserélődtek a képviselők egy napra a városháza dísztermében. A döntéshozatal ezúttal a diákság kezében volt, ugyanis nyílt napot tartottak a békéscsabai iskolásoknak. Az egyedülálló kezdeményezéssel a város vezetői szerették volna a fiatalságnak bemutatni, hogyan is működik a városi önkormányzat, azon belül hogyan zajlik a közgyűlés, a szavazás, illetve mi a felszólalások menete, hogyan születnek a várost érintő döntések .

A lehetőségnek örültek a diákok, akik elmondásuk szerint, így jobban átlátják, milyen munka is zajlik az önkormányzatnál.

– Nagyon jó, hogy betekintést nyerhetünk egy közgyűlésbe, láthatjuk, hogy mi ennek az egésznek a menete, hogyan lehet szavazni és miben hoznak döntéseket a város vezetői - fogalmazott Leszkó Diána.

A fiataloknak tartott közgyűlésen az őket érintő napirendi pontokat tárgyalták, úgymint az ifjúsági programok, vagy a nyári diákmunka kérdése.

– Mindenféleképpen fontosnak tartom, hogy foglalkoznak a diáksággal, hiszen  bennünk van a jövő, ami egy nagyon fontos szempont - fogalmazott Tobai László Richárd.

Szarvas Péter elmondta: ebben az évben volt az első olyan nyílt nap, hogy a diákok beülhettek a képviselők helyére, eddig csak ötletként merült fel ennek a lehetősége.

– Olyan alkalom, hogy a fiatalok ülnek a képviselők helyén és gyakoroljátok a képviselők jogait, feladatait, nincs több Magyarországon ismereteink szerint, csak Békéscsabán. Dicséret jár az oktatási osztály munkatársainak, mert az ő ötletük és javaslatuk volt ez. Tavaly még csak kísérlet volt, idén már gyakorlat, és valószínűnek tartom, hogy tovább ápolandó gyakorlat lesz a jövőt illetően is - hangsúlyozta a város polgármestere.

A kétórás városházi nyílt napon több iskolából is érkeztek diákok, akik felváltva ültek a testület tagjainak székeiben azért, hogy mindenki megtapasztalhassa, milyen is ott a döntéshozatal.

 

 

 

További programok »

Itthon

Radikálisan csökkent az egészségtelen élelmiszerek mennyisége

Magyarország 2019-ben radikálisan csökkentette a szív- és érrendszeri betegségekben jelentős szerepet játszó transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben, ezzel követendő példává vált az uniós tagállamoknak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap az MTI-vel.
2019. december 15. 17:29
FEL