Verebes György festő-zenész a Komolyan lazulósban

2016. november 21. 07:29 | Mikóczy Erika

A Komolyan lazulós rendezvénysorozat péntek esti programjában a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetőjét, Verebes György festőművészt és zenészt, valamint az Orbis Zeneműhelyt láthatta és hallhatta a közönség.

A Munkácsy Mihály Múzeum Jankay Termében Tímár Ella, a Jankay Közalapítvány elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az esten a képzőművésszel Baji Miklós Zoltán (BMZ) beszélgetett. A vajdasági születésű Verebes György klasszikus festészetből táplálkozó alkotásairól ismert, de tanárként, szervezőként és zenészként is aktívan tevékenykedik. A társalgás során megtudtuk, hogy Verebes György orvos családból származik, 1965-ben született a vajdasági Zentán. Képzőművész nem volt a felmenői között, de nála már gyermekként megmutatkozott, hogy van tehetsége a rajzhoz – igaz, akkor még rajzfilmfigurákat készített osztálytársai táskájára, amiért szendvicseket kapott.

A középiskolát vegyi technikumban végezte, ott kezdett el zenélni, később több jazz- és világzenét játszó zenekarban is alapító tag volt. Középiskola után bevonult katonának, majd 1985-től a Magyar Képzőművészeti Főiskola képgrafika tanszékének hallgatója volt, ahol 1989-ben szerzett diplomát. Festészettel 1988 óta foglalkozik, könyvillusztrációkat készít, színházi díszletet, belsőépítészeti arculatot tervez. 1997-2003 között egy reklámgrafikai stúdió művészeti vezetője majd a Lurdy Galéria művészeti vezetője volt, de tanított a budapesti Képző-és Iparművészeti Szakközépiskolában is. 2003-tól a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője.

Mint azt Verebes György kérdésünkre elmondta, nála szinte természetes, hogy képzőművészként zenével is foglalkozik.

– Ha valakinek van egy világlátása, világérzékelése, sajátos valóságteremtési igénye, ami kikívánkozik belőle, akkor ahhoz csak meg kell találni a megfelelő formát. A művészetek összefüggenek egymással, bennem, úgy érzem, erősítik egymást – fogalmazott a művész.

Verebes György alkotásain rugalmasan, tágan értelmezett tájimpresszió jelenik meg annak. Bár nem tájképeket fest, festészeti felfogása tájkép-szerű, ezt a színek térképző erejével igyekszik elérni. Mint mondja: ebben mélységesen benne vannak azok az élmények, amelyek végigkövették őt Zentától Szolnokig, az egyik Tisza-parti várostól a másikig.

Verebes György billentyűsként testvérével, Verebes Ernővel a vajdasági gyökerű muzsikuscsapatban, az Orbis Zeneműhelyben is muzsikál, Miroslav Jovanciccal, Goran Evetoviccal és Zoran Dukiccal együtt. A zenészeket az est végén hallhatta a Komolyan lazulós közönsége.

FEL