Várja képzéseire a jövendő színészeket és háttérmunkásokat a Színitanház

2021. április 29. 08:57 | behir.hu

Seregi Zoltánt, a Békéscsabai Jókai Színház direktorát, egyben a Színitanház vezetője válaszolt az elérhető képzésekkel, a jelentkezésekkel és a felvételivel kapcsolatos kérdésekre.

 

- Kiket vár képzéseire a Színitanház?

- Érettségire épülő, középfokú képzés a miénk. A szokásos színészi képességeket, a beszéd- és mozgáskészséget figyeljük, valamint azt, hogy a felvételizők képesek-e instrukciókat végrehajtani. A technikákat lehet tanulni, de a tehetséget nem. Ha látunk a jelöltben fantáziát, hogy tanítható, képezhető, és még a személyiségének kisugárzása is van, akkor három év alatt komoly fejlődést tapasztalhatunk majd, de csak akkor, ha a diák is akarja, és beleteszi az összes energiáját. A színházi előadásban gondolatokat, érzelmeket kell átadni, közvetíteni, tisztán kell énekelni, jól táncolni, mindehhez megfelelő technikai tudás kell: ha van készség, mi ezt próbáljuk megtanítani. 

 

- Hogyan képzeljük el a felvételit?

- Ahogyan Magyarországon mindenütt, ide is jelentkezési lapot kell benyújtani, összeállítani egy listát dalokkal, versekkel, monológokkal, és a felvételi bizottság előtt számot adni a képességekről. Ilyenkor az osztályt indító mesterségtanárnak döntő szava van. Úgy tervezzük, hogy idén a Színitanház   Békéscsaba mellett Budapesten, az Artistaképző Intézet Szakgimnáziumban is indít színészosztályt. Békéscsabán május 27-én 10 órakor, Budapesten május 29-én 10 órakor lesz a felvételi.

 

- Kik vesznek részt a képzésben tanárként?

- A színház vezetői és színművészei tanítanak: korábban Fekete Péter, Karczag Ferenc, a néhai Kara Tünde, Kovács Edit, Tege Antal, Jancsik Ferenc. Jelenleg Bartus Gyula a végzős, Katkó Ferenc a másodikos, jómagam pedig az elsős színészosztályt vezetem.

 

- Mit emelne ki a képzésből?

- A legfontosabb, hogy gyakorlatorientált az oktatásunk. A gyakorlat részben a színház működésével összhangban történik: a Színitanház hallgatói bekerülnek a produkciókba, táncolnak, kórusban énekelnek, kisebb-nagyobb szerepeket játszanak, így elsajátítják a színpadi gyakorlat alapjait, hozzászoknak a színpadi létezéshez, tanulnak a színész partnerektől, a vendégrendezőktől, így elsajátítják, mit és hogyan kell csinálniuk a színpadon, hogyan kell próbálni, és találkozhatnak a közönséggel is. A Békéscsabai Jókai Színházon kívül lehetőségük van fellépni a Szarvasi Vízi Színházban és a Budapesti Nagycirkuszban is.

 

- Nemcsak színészeket, hanem a háttérmunkát segítő technikusokat is várnak a Színitanház képzéseire.

- Színpadi hang-, világítás- és vizuáltechnikusokat, színpadtechnikusokat képzünk. Őket természetesen nem versekkel felvételiztetjük, érettségi bizonyítvány szükséges a jelentkezéshez, és felvételi elbeszélgetés alapján döntünk. Az ő kétéves képzésük is a színházban történik, és második évben már lehetőségük van stúdió- vagy kamaraelőadások technikai levezetésére is. A színészképzésben részt vevők is gyakran a háttérmunkában találják meg a pályájukat: súgók, rendezőasszisztensek, ügyelők, kellékesek válnak belőlük.

 

- Hol találnak tájékoztatót, jelentkezési lapot a felvételizni vágyók?

- A szinitanhaz.hu, circuschool.hu vagy a biak.hu oldalakon minden információt megtalálhatnak az érdeklődők, akiket szeretettel várunk a képzéseinkre!

 

Forrás: Jókai színház

További programok »

FEL