„Vannak kockák, meg nem…” – A sztereotípiákat bontogatták a BIKT-en

2020. január 13. 15:31 | Such Tamás

Harmadik alkalommal rendezte meg a városi Diákönkormányzat (DÖK) a Békéscsabai Iskolán Kívüli Tannapot (BIKT) hétfőn, a Csabagyöngyében. A programfolyam fő célja, hogy lerombolja az iskolák közötti sztereotípiákat. Ezt többek között különböző játékokkal és csoportmunkákkal valósították meg.

Érkezésemkor Kovács Ákos, a DÖK elnöke, s egyben útikalauzom (ezért van minden második kópián rajta) elmeséli, hogy az idei BIKT-en hét csoport működik, amelyekben 12 középiskola diákjai vannak szétszórva egyesével, maximum kettesével, hogy minél több ismeretlen üljön egymással szemben (a Petőfi Utcai Általános Iskolások voltak a kakukktojások.)

Így a diákok a DÖK-ös csoportvezetők segítségével egymás iskolájáról tanulnak, és ami nagyon fontos: lebontják a sztereotípiákat.

 

Békéscsabai Iskolán Kívüli Tannap - Kovács Ákos

Ákos

 

Kérdésemre, miszerint a műszaki iskolák mostanság is hátrányosabb helyzetűek-e, akárcsak 35 éve, rávágja: „Haj-jaj!”. Majd hozzáteszi: pedig jó néhányban a környék legmagasabb szintű képzése folyik. Példaként elmondja, hogy az egy ismerőse az egyik suliba nappali, míg egy másikba – hogy még többet tudjon – esti képzésre jár.

– Szántszándékkal a 7-10-es osztályokat céloztuk meg – folytatja –, mert az általános iskolások még egyáltalán nem, a 9-10-esek pedig épphogy ismerik a környező középiskolákat – azaz kevesebb az előítéletük.

Azt követően bemegyünk egy csoporthoz, ahol kör alakban ülnek a diákok.

 

Békéscsabai Iskolán Kívüli Tannap

Mindannyian mások

 

Szövegmorzsák:

„Nálunk az egész évfolyamban csak két leszbikus van… Olyat is hallottunk, hogy drogosok és kockák vagyunk (a többiek nevetnek), természetesen vannak kockák, meg normálisak is…”

A következő teremben a petőfisek egy hosszú asztalnál ültek – ők voltak a legvidámabb csoport.

 

Galéria

 

A harmadik helyszínen egy körben álltak a gyerekek, akiknek a jobb mutatóujjuk épp, hogy csak a jobboldalán álló, fölfele fordított tenyerét érintette. Majd ha számolásra (3-2-1…), ki tudta húzni a mutatóujját, akkor nyert egy Tibi csokit benn maradt a karikában és az utolsó fej nyert.

 

Békéscsabai Iskolán Kívüli Tannap

Kovács Ákos (Vízmű), Marik István (Gészi), Papp Edina (Közgé) és Bottó Péter (Közgé) – mindenki más suli pólójában

 

Hazafele, egy BMW nem adta meg nekem az elsőbbséget a Gőzmalom téren.
Hogy mik vannak...

További programok »

FEL