Vándortúrák: Több száz bringás és evezős diák látogat a nyáron Békés megyébe

2018. július 5. 16:24 | Tószögi György

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával tavaly indított Vándortábor Programba örvendetes módon idén a Körös-vidék is bekerült. Ennek keretében júniustól augusztusig sárgapólós diákcsoportok járják Békés megye kerékpáros- és vízi útvonalait, hogy felfedezzék annak természeti és kulturális értékeit.

A Felső-Tisza-vidék, az Őrség, illetve a Dunakanyart is felölelő Palócföld után 2018-ban a Körös-vidék is célhelyszíne lett a szervezett keretek között lebonyolított, felső tagozatos és középiskolás diákok csoportjai számára országosan meghirdetett Vándortábor Programnak.

A turnusonként hat napot felölelő vándortúrák célja a sport és a természetjárás, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód támogatása a fiatalok körében, továbbá az ismeretátadáshoz szükséges, elkötelezett pedagógiai munka képzésekkel történő megalapozása és elismerése. A résztvevők így megismerhetik Magyarország számos területének természeti értékeit, kulturális örökségét is.

 

A kecskeméti Szent Imre Katolikus Általános Iskola vándortúrásai a Gyulai Várnál – Fotó: Tószögi György

 

Az eredetileg kerékpáros vándortúrák a Körös-vidék esetében speciális módon vízi útvonalakkal egészülnek ki, ami így igazán egyedülálló élményt jelent a térségbe látogató kalandkeresők számára. Az ország más tájairól Békés megyébe érkező, egymással olykor átfedésben „vándorló” diákcsoportokat a békéscsabai székhelyű Százlábú Egyesület istápolja az érkezéstől, a hazautazásig, biztosítva számukra az itt töltött napok programjait, illetve szervezve a szállást és étkezést is.

 

A csoportok helyi idegenvezetők kalauzolása mellett ismerkedhetnek a Körös-vidékkel – Fotó: Tószögi György

 

A több évtizedes túraszervező hagyományokkal bíró egyesület vezetője,  Zanócz Róbert tájékoztatása szerint a folyamatosan, egész nyáron érkező csoportok fogadó bázishelye Békésen a Dánfoki Üdülőközpontban lett kialakítva, ahol az első két napon a vándortúrások kerékpárra ülnek és helyi túravezetők segítségével járják be a környező térséget 30-40 kilométeres távokat teljesítve. Ennek keretében megismerhetik Békés, Békéscsaba és Gyula legfőbb látnivalóit, olyan területek érintésével mint Póstelek, Szanazug, Gyula-Városerdő, közben sok-sok történetet, érdekességet hallhatnak magáról a tájról is.

 

Póstelek egy rövidebb szabadprogramra is alkalmas vándortúra helyszín – Fotó: Keserü Szilvia

 

Fotó: Keserü Szilvia

 

Kompos átkelés Szanazugnál a Kettős-Körösön – Fotó: Tószögi György

 

A harmadik nap reggelén aztán pedálról evezőlapátra váltanak és a Békési Kishajó Kikötőnél vízre szállva kenukkal indulnak útnak a felettébb vadregényes Kettős-Körösön. Az igazi vándortúra itt veszi kezdetét, hiszen naponta más-más helyen megszállva Köröstarcsa és Gyomaendrőd érintésével ötödnap végére mintegy 65 kilométer víziúttal érnek Szarvas alá, immár a Hármas-Körös hátán. A hatodik, egyben búcsúnapon aztán ismét a bringázás kerül előtérbe Szarvas térségének megismerésével.

A szervező kiemelte, hogy a túrák a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség közreműködésével valósulnak meg, illetve hogy a vándortúra-programnak köszönhetően a csoportok kiváló minőségű, új kerékpárokat, sisakokat, láthatósági egyen pólót, sátrakat, kemping ágyakat, hálózsákot, napelemes lámpákat és más kiegészítő felszereléseket vehetnek igénybe.

Békés-Dánfokon az evezés fortélyait is el lehet sajátítani a háromnapos kenutúra előtt – Fotó: Tószögi György

 

Útban a Hármas-Körösön Gyomaendrőd felé – Fotó: Keserü Szilvia

 

Fotó: Keserü Szilvia

 

Zanócz Róbert összegzésként hozzátette: bár a Vándortábor Program Békés megyében csak idén debütál, az első visszajelzésekből máris kitűnik, hogy a Körös-vidék egyedi értékeivel és komplex túralehetőségeivel különleges színfoltot jelent hazánk vándortúrás palettáján.

 

További programok »

Itthon

Békéscsaba kultúrájáért díjátadó a magyar kultúra napja alkalmából - galériával

Gálaműsor részeként adták át a Békéscsaba Kultúrájáért díjakat a Csabagyöngye Kulturális Központban péntek este. Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta, hogy fontos elismerni minden olyan tevékenységet, ami a hagyományainkat és a kultúránkat őrzi. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kultúra tisztelete nélkül nem létezhetnénk, mert ez az életünk szerves része.
21:13
FEL