Sikeres volt a VíziVándor tábor

Több, mint 200 fiatal érkezett a nyáron Békésre, a VíziVándor táborba. A hatnapos program során kalandos kerékpártúrával és túrakenuzással töltődhettek fel a résztvevők a Körösök mentén.

 

 

A VíziVándor program létrehozásakor a MKKSZ és Magyarország Kormánya azt tűzte ki célul, hogy a diákoknak elérhető árú, tartalmas vízi programot hozzon létre. A fiatalok így megismerhetik  Magyarország gyönyörű tájait és folyóvizeit, ezáltal pedig megerősödhet bennük a természet és a sport szeretete.

Összesen 12 csoport vett részt a táborban, a szezon utolsó diákcsoportja szerdán indult el kenuval a dánfoki kikötőből. A csoport tagjai között volt, aki életében először ült kenuba. Hajzer Kristóf, aki Budapestről érkezett, azt mondta: ő főként a társaság miatt jött, és azért, hogy valami újdonságot próbáljon ki.

Kálmán Tibor, Békés város alpolgármestere elmondta, hogy komoly előképzettséget nem igényelt a tábor, az egyedüli kikötés az úszni tudás, továbbá a KRESZ ismerete volt.  Természetesen minden csoport részt vett egy kis képzésen az érkezést követően, ahol bemutatták nekik, hogyan kell beülni a hajóba és hogyan kell fogni a lapátot. A fiatalok a Százlábú Egyesület jóvoltából szakképzett túravezetőkkel térképezhették fel az útvonalat.

A csoportok érkezés után először kerékpárral járták be Békéscsaba, Póstelek valamint Gyula látnivalóit. A résztvevők meglátogathatták a Munkácsy Mihály Múzeumot és a Munkácsy Emlékházat, a CsabaParkot, de a strandolási lehetőség is biztosítva volt számukra a szanazugi szabadstrandon. A táborozók másnap indultak kenuval Köröstarcsára, ami 20 km evezést jelentett. A következő állomás Gyomaendrőd volt, végül pedig Szarvas következett. A szarvasi látnivalókat már újra kerékpáron járták be a táborozók. A fiatalok tehettek egy sétát a Szarvasi Arborétumban, meglátogathatták a  Történelmi Magyarország közepét jelképező régi „Szélmalom-emlékművet”, kipróbálhatták a sárkányhajózást, de a Szarvasi Vízi Színház esti előadására is ellátogathattak. Az utolsó napon innen utaztak haza a táborlakók.

– Ez a vándortábor program egy országos kezdeményezés központi támogatással. Tavaly még csak 3 helyszínen volt vízitúra, és két helyszínen erdei tábor, ezt bővítették 5 vízitúra helyszínre, 3 kerékpárosra, az erdei táborok pedig megmaradtak. A miénk azért különleges a vízitáborok között, mert mi egyszerre kerékpározunk és vízen is eveznek a résztvevők – emelte ki Kálmán Tibor. Hozzátette: a Körös egy különleges helyszín,  Magyarország legtisztább folyói között tartják számon.

A polgármester továbbá elárulta, mindenképpen szeretné, ha ez a program a vándortáborok programjai között maradna, hiszen nagyon pozitívak a visszajelzések.

Megosztás:

Címke: , , , , , , , , ,