Változnak a civil szervezetek pályázati lehetőségei

2018. november 14. 13:09 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Békés megyei civil szervezetek képviselőinek tartott „CIVIL INFO – NEA 2019” címmel tájékoztató előadást a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága. A békéscsabai polgármesteri hivatal díszterme érdeklődőkkel telt meg kedden este. Az eseményen a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a változásoknak köszönhetően a jövőben könnyebben pályázhatnak a szervezetek.

 

 

A civil szervezetek Békés megye minden járásából képviseltették magukat a partnerségi információs napon. Sokan közülük előre tájékozódtak a változásokról, felmerülő kérdéseikre szerettek volna választ kapni.

A tájékoztatón elhangzott, hogy változnak a Nemzeti Együttműködési Alaphoz benyújtható pályázatok. A szervezetek a jövőben egyszerre is beadhatják a működési és a szakmai pályázatokat – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Vince. A helyettes államtitkár hozzátette: azok a regionális egyesületek és alapítványok, amelyeknek 5 millió forintnál kevesebb a bevétele, egy úgynevezett egyszerűsített pályázatot is benyújthatnak. Így – a forrás kimerüléséig – minden szervezet 200 ezer forintos támogatást kap a NEA-tól.

– Egyrészt kis, vidéki szervezetek, kultúregyesületek esetében ez a forrás is számít, hiszen könyvelőt, irodaszereket, kulturális rendezvényeket is finanszírozhatnak belőle. Másrészt könnyebb lesz pályázni – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Vince.

A helyettes államtitkár hozzátette: a jövőben a Bethlen Gábor Alapkezelő  bonyolítja majd a pályázatokat, nem az eddig az EMET Alapkezelő, mivel a civil területet ezentúl a Miniszterelnökség kezeli az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyett. Ennek következtében a civil szervezeteknek a Nemzeti Együttműködési Alaphoz nem idén decemberben, hanem 2019. január elején kell benyújtaniuk a pályázataikat.

További programok »

FEL