Átszervezik a betegellátást a Békés Megyei Központi Kórházban

2020. október 30. 10:01 | behir

A COVID-19 járvány második hullámának előrehaladtával egyre több beteg szorul kórházi ellátásra. A biztonságos betegellátás érdekében október 30-tól a Békés Megyei Központi Kórházban átszervezik a betegutakat, valamint további járványmegelőző intézkedések bevezetése - tájékoztatta Dr. Becsei László főigazgató főorvos a behir.hu-t.

A járvány második hulláma miatt a Békés Megyei Központi Kórházban haladéktalanul szükségessé vált a betegutak átszervezése. A betegút változások az alábbi osztályokat érintik:
 • az általános sebészeti,
 • a baleseti sebészeti,
 • az érsebészeti,
 • az idegsebészeti,
 • az urológiai,
 • a fog- és szájsebészeti osztályok Gyulán,
 • a fül-orr-gégészeti,
 • a neurológiai,
 • egynapos szemészeti (műlencse beültetések) Békéscsabán.
Az érintett osztályok az elkövetkező napokban a békéscsabai dr. Réthy Pál Tagkórházba költöznek át. Az átmeneti időszakban a fenti szakterületek azon betegei, akik sürgősségi ellátás miatt kórházi felvételt igényelnek, felvételükre október 30-tól már a dr. Réthy Pál Tagkórházba (Békéscsaba, Gyulai út 18.) kerül sor. Az Országos Mentőszolgálattal történt egyeztetés alapján a feltehetőleg fekvőbeteg ellátást igénylő eseteket Békéscsabára szállítják, a gyulai sürgősségi osztályon diagnosztizált esetekben szükség esetén átszállításra kerülhet sor.
 
Az osztályok helyének kialakítása folyamatban van, céljuk, hogy minden szakterület betegei megfelelő, magas színvonalú sürgősségi ellátást kapjanak a járványügyi helyzet adta lehetőségeken belül is. Emellett a tervezett műtétek, beavatkozások tovább folynak az alábbi szabályok betartása mellett. Az osztályok átszervezése után az előre tervezett, magas kockázattal járó beavatkozások (műtétek, endoszkópos vizsgálatok, altatással járó esetek) elvégzésére csak 5 napnál nem régebbi negatív COVID19-PCR teszt birtokában kerülhet sor, és a beavatkozásokat a dr. Réthy Pál Tagkórházban fogják elvégezni. Az intézkedésre betegeink és dolgozóink biztonsága érdekében van szükség. A PCR vizsgálatok elvégzése ingyenes, és a kezelőorvos által adott beutalóval a mindkét tagkórházban működő mintavételi pontokon előjegyzés alapján történik a szükséges vizsgálat.
 
Az átmeneti időszak, illetve az új szabályok szükségessé tehetik a műtéti előjegyzési időpontok módosítását. Ezekben az esetekben a kezelőorvos minden beteget személyre szólóan tájékoztat teendőiről. Az új betegek esetében a beavatkozásokra történő előjegyzések alkalmával szintén a kezelőorvos nyújt tájékoztatást a teszt elvégzésének módjáról, időpontjáról és helyéről, a tervezett beavatkozás várható ütemezéséről. A vizsgálati anyag levételekor a beteg kézhez kap egy tájékoztatót, amelyben a teszt elvégzése és a beavatkozás időpontja közötti időszak alatt betartandó szabályok, utasítások, életmódi ajánlások szerepelnek.
 
Fentiek mellett változatlanul működik mindkét tagkórházban (Gyula, Békéscsaba) a sürgősségi betegellátó osztály, és valamennyi járóbeteg szakellátás továbbra is az előjegyzések alapján biztosítja a betegellátást. Az átszervezések érintik továbbá a békéscsabai fül-orr-gégészeti és neurológiai osztályokat, amelyek az azonos társosztályokkal együtt a Pándy Kálmán Tagkórházban, Gyulán működnek átmenetileg tovább. A két osztály költöztetése előre láthatólag 2020. november 02-ig valósul meg.
 
A Pándy Kálmán Tagkórház osztályai közül
 • az érsebészet osztály október 30-án költözik a békéscsabai, egynapos sebészetre,
 • az urológiai, idegsebészeti, fog és szájsebészeti osztály 2020. november 02-án foglalja el a békéscsabai fül-orr-gégészeti és neurológiai osztály helyét,
 • az általános sebészeti osztály előre láthatólag 2020. november 03-tól a békéscsabai sebészeti osztályon működik,
 • a gyulai baleseti sebészeti osztály előre láthatólag 2020. november 05-től működik Békéscsabán. Ettől az időponttól a sürgősségi baleseti sebészeti ellátás is Békéscsabán, a dr. Réthy Pál Tagkórházban lesz elérhető.
 
A dr. Réthy Pál Tagkórház osztályai közül
 • a neurológiai osztály betegeinek ellátása a gyulai neurológiai osztályon történik,
 • a fül-orr-gégészeti osztály betegeinek ellátása a gyulai tagkórház „kisműtétes” tömbjének 2. emeletén válik biztosítottá,
 • a békéscsabai egynapos szemészeti beavatkozások a gyulai tagkórház szemészeti osztályán (kisműtétes tömb) történnek,
 • A békéscsabai területi ellátáshoz tartozó betegeknek neurológiai, szemészeti és fül-orr-gégészeti sürgősségi ügyeleti ellátásokra a dr. Réthy Pál Tagkórház sürgősségi betegellátó osztályán kell jelentkezni.
 
A járványhelyzetre való tekintettel meghozott szükségszerű intézkedések a lakosság érdekeit, egészségmegőrzését szolgálják, ezúton is kérem türelmüket és megértésüket.

További programok »

Itthon

Hőség - A jövő héten 40 fok közeli meleg is lehet

A következő napokban tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek. A hétvégére mérséklődik néhány fokkal a meleg. Ezzel együtt egész héten sok lesz a napsütés, csak helyenként lehetnek záporok, zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
17:06
FEL