Változás kora – hulladékgazdálkodási kérdések a gyulai konferencián

Változás kora – ezzel a címmel rendeztek konferenciát immár 19. alkalommal Gyulán. A Gépipart Támogató Egyesület idén három aktuális hulladékgazdálkodási probléma témájában szervezte meg a konferenciát, amelyre a témában jártas szakértőket hívtak meg.

Az utóbbi esztendőkben nagy léptékű átszervezések történtek a hulladékgazdálkodási szférában. A találkozó évről évre visszatér a fürdővárosba, hogy a területen dolgozók megismerjék a változásokat, illetve megosszák egymással tapasztalataikat, ötleteiket.

– Ez most már a 19. ebben a sorozatban. Mindig igyekeztünk a legaktuálisabb témát megragadni. Most sok rendelet változott meg, intézmény átszervezések történtek, erre összpontosítunk – fejtette ki a Gépipart Támogató Egyesület titkára, Róta Ernő.

A konferencia fővédnöke, V. Németh Zsolt a körforgásos gazdaságról tartott előadást, amelynek a lényege, hogy az anyagokat újra fel lehessen használni és ne váljanak felesleges hulladékká.

– Az úgynevezett lineáris gazdaságnak a tartalékai kimerülnek, ez arról szól, hogy kinyerjük a nyersanyagot, legyártjuk a terméket, majd eldobjuk. A körforgásos gazdaság azt célozza meg, hogy az anyagok, az energia körforgásban maradjon, a gyártási, termelési folyamatban tovább felhasználó legyen – fogalmazott a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, V. Németh Zsolt.

Az államtitkár elmondta: súlyos probléma, hogy a Föld erőforrásai kimerülőben vannak ezért fontos, hogy ki-ki a maga területén, időben tegyen meg mindent a pazarlás elkerülésére, illetve csökkentésére.

Megosztás:

Címke: , ,