Vállalkozásfejlesztés, 100 százalékosan támogatásból

2021. február 20. 11:26 | Sipos Gábor

Kis- és mikrovállalkozások részére írt ki fejlesztési pályázatokat a kormány a gazdaság újraindításának érdekében. Vállalkozási szempontból jelenleg 150 kiemelten hátrányos és több, mint 1000 hátrányos település található hazánkban. Az itt élő vállalkozók 2 és 60 millió forint közötti összegre pályázhatnak csütörtöktől.

A köröstarcsai Gyaraki autószervízben, mint családi vállalkozásban is szeretnék igénybe venni a csütörtöktől elinduló támogatást. A munkából a családfőn kívül a két ikerfiú és a lánygyermek is kiveszi a részét. Gyaraki János elmondta, hogy a pályázati pénzből fel tudnának zárkózni a nagyvárosi cégek technológiáihoz.

- A telephely fejlesztése lenne a legfontosabb cél, de ebből a 10 millió forintból igazából a gépeket, berendezéseket szeretnénk újítani, közel 10 évesek a berendezéseink, szeretnénk a modern technológiának megfelelően lecserélni őket – hangsúlyozta az autószerelő mester.

Az országban 150 olyan település található, amely kiemelten hátrányos helyzetű vállalkozási szempontból. Köröstarcsa a második listán szerepel, amelyen 1200, vállalkozási szempontból hátrányos település található.

- Polgármesterként próbálom az összes helyi vállalkozót arra invitálni, hogy induljon, próbáljon pályázatok irányába menni, mert egy lehetőség van: a növekedés. Szóval most pillanatnyilag, aki a vállalkozásával csődbe megy, az nem bírja újraindítani. Úgyhogy ezt a pályázatot, ami elindult, mindenféleképpen támogatom – emelte ki a település első embere, Lipcsei Zoltán.

A kormány legújabb pályázata négyféle lehetőséget biztosít. Az 1200 hátrányos településen működő vállalkozások számára nyújt fejlesztési forrást maximum 60 millió forint értékben, ezen kívül az élelmiszeriparban, a műanyagiparban és a dizájner iparban működő vállalkozások pályázhatnak összesen közel 30 milliárd forint értékben.

Varga Mihály pénzügyminiszter ezen a héten tett bejelentése szerint nagyon fontos, hogy azok a települések is fejlődjenek, amelyek szegregáltak. A kormány szerint az itt dolgozó vállalkozókról sem szabad elfeledkezni.

- A beruházások munkahelyeket védenek és teremtenek, célunk továbbra is az, hogy a gazdaság újraindításából minél több magyar vállalkozás kivegye a részét és az ehhez szükséges ösztönző tőkét a kormány biztosítja. A pályázatokat a Széchenyi 2020 honlapján lehet majd benyújtani – mondta a pénzügyminiszter.

A vállalkozások a megnyert összeget korszerűsítésre, telephely bővítésre, esetenként az alkalmazottak bérköltségére vagy továbbképzésére is fordíthatják. Az első körben résztvevő vállalkozások február 18-tól adhatják le pályázataikat.

 

FEL