Vádat emelnek a férfi ellen, aki 20 irakit próbált átcsempészni Battonyánál

2019. május 10. 13:21 | behir

A Battonyai Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat egy 53 éves solymári férfi ellen, aki január elején 20 iraki állampolgárnak nyújtott segítséget, akik a román-magyar határt Battonyánál engedély és okmányok nélkül lépték át.

A vádlott 2018. decemberében 80 ezer forint összegű tartozást halmozott fel egy „Béla” nevű román személlyel szemben. Ennek törlesztéséért „Béla” munkát ajánlott a vádlottnak, mégpedig azt, hogy embereket kell a román-magyar határ mellől Budapestre szállítania, amelybe a vádlott beleegyezett. Így december végén bérbe vett egy sötétített ablaküvegű kisteherautót, majd idén, január 3-án, az esti órákban elindult a határ mellé.

Útközben telefonon kapta meg „Bélától” annak a helynek a GPS koordinátáit, ahová mennie kell. A vádlott az utasítások szerint Battonya külterületére, a Mezőhegyes irányába vezető útra ment, ahol némi várakozás után, éjfél körül felvett 20 irakit, akik egy afgán embercsempész vezetésével engedély nélkül, a zöldhatáron keresztül, Battonya környékén lépték át a román-magyar államhatárt. Miután a migránsok a gépjárműbe szálltak, a vádlott a kisteherautóval Mezőhegyes felé indult, hogy az iraki állampolgárokat Budapestre szállítsa, azonban a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei elfogták őket.

A vádlott Magyarországon büntetlen előéletű, de őt egy német bíróság 2015-ben jogellenes beutazás és tartózkodás elősegítése miatt felfüggesztett szabadságvesztés büntetése ítélte.

A Battonyai Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő vádlott ellen vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat. A járási ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta, valamint azt, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától. Az eljárás a Battonyai Járásbíróságon folytatódik.

FEL