Vadászó halászsast láttak a Maroson

2023. november 23. 06:26 | behir.hu

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a közelmúltban, egy csónakos terepbejárás alkalmával halászsast észleltek a Maros apátfalvi szakaszá

A halászsas felbukkanása a folyón azért meglepő, mert ez a ragadozó madár jellemzően a nagy kiterjedésű állóvizeknél vadászik. Örömmel tapasztalták a szakemberek, hogy a jelek szerint a Maros is alkalmas pihenő- és táplálkozóhelyül szolgálhat számára.

Magyarországon halászsas nem költ, de a tavaszi és az őszi vonuláskor a nagyobb állóvizeknél rendszeresen felbukkan egy-egy magányos példány. A nálunk megjelenő halászsasok Észak-Európában költenek, s mivel ott télen minden vízfelület befagy, ezért kényszerülnek délre vonulni. Ezek az északi madarak sok esetben nagyon bizalmasak, nem kerülik az embert. A Maroson megfigyelt fiatal, idei kelésű példány is közel engedett bennünket, így a távcsövön keresztül gyönyörködhettek benne az igazgatóság munkatársai.

Kivételes élményt jelentett a természetvédelmi szakembereknek, hogy zsákmányszerzés közben is megfigyelhették a madarat. Egy közvetlenül a Maros partján álló magas fa száraz csúcsán ült lesben, majd hirtelen erős lendületet véve lecsapott a folyóba. A halászsasokra jellemző módon szárnyait hátracsukta, lábait nyílegyenesen maga elé tartotta, így érkezett nagy csobbanással a vízbe, ahonnan egy kárászt sikerült zsákmányolnia. Távolabb repült vele, ott fogyasztotta el.

Forrás: Körös- Maros Nemzeti Park 

További programok »

Itthon

Nagy Ferenc: Folyamatosan szépülnek a város közterületei

A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. folyamatosan végzi a közterületek ápolását, hiszen egész éves ütemtervvel rendelkezik, ezt az önkormányzat által meghatározott Közszolgáltatási terv is tartalmazza. Az időjárásnak köszönhetően már februárban elkezdődtek a komolyabb munkálatok.
11:58
FEL