Ütközés, fék és részegség – Ismét illusztrál az autóklub

Öt napon át tartó közlekedésbiztonsági rendezvénysorozat kezdődött kedden Békéscsabán. A Magyar Autóklub „Biztonságosan közlekedni egy életúton” című programjában elsősorban a fiatalok figyelmét hívja fel a közlekedés szabályaira és veszélyeire.

A szakemberek elmondták: a több mint 10 éve futó program elsősorban a fiatalok hiányosságaira, tapasztalatlanságára reflektál.

– Amikor figyeljük őket, látjuk, hogy nem tudják felmérni a közlekedés ritmikáját, a közlekedők gyorsaságát, az autók közeledését. Ezekben segít ez a kiépített pálya- nyilatkozta Szikszai István, a Magyar Autóklub Békés megyei elnöke.

A szakemberek elmondták: Békés megyében enyhén nőtt a balesetek száma. Kutyik Margit balesetmegelőzési előadó hozzátette: sokszor előfordul, hogy kerékpárosok okoznak bajt az utakon, ezért a gyerekeknek oktató programokat szerveznek az iskolákban és az óvodákban.

– Azért jó ez a program, mert itt gyakorlatban is megmutatják, hogy mire készülhetnek. Jellemző megyénkre az ittas vezetés, az ittas kerékpározás és akár már fiatalkorúak is ittasan kerékpároznak. Itt a részeg szemüveg mutatja be ennek hatásait – mondta Kutyik Margit balesetmegelőzési előadó, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságtól.

A speciális, úgynevezett részeg szemüvegen keresztül azt szemléltették, hogy mennyire befolyásolja az ittasság az érzékelést, a látást és a mozgást. Az autóklub az idősebb közlekedőkre is gondolt, például egy vezetéstechnikai pályán mutatták be, hogyan lehet kivédeni a váratlan helyzeteket.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , ,