Ünnepi könyvhét Békéscsabán: Az olvasás segít élni, átélni, túlélni

Az ünnepi könyvhét hivatalos megnyitóját Békéscsabán csütörtökön, koraeste tartották a Szent István téren.

A magyar könyvnapok ötletét egy lillafüredi tanácskozáson Supka Géza vetette fel még 1927-ben. Ezzel azt szerette volna elérni, hogy a városok legszebb közterein találkozhassanak, ismerkedhessenek a szerzők az olvasókkal. Az álom azóta is évről évre valósággá válik a könyvhéten. Békéscsabán ezekben a napokban a Szent István tér és a Békés Megyei Könyvtár ad otthont a könyves programoknak, a záró rendezvényt pedig a Szlovák Tájházban tartják majd.

Hétfő óta zajlanak a könyvhét programjai a Békés Megyei Könyvtár és a Körös Irodalmi Társaság szervezésében, Békéscsaba önkormányzatának támogatásával. Az első három napon a könyvtárban voltak könyvbemutatók, közönségtalálkozók, csütörtökön azonban kiléptek az épület falai közül: mostanra Békéscsaba belvárosa is kicsit a könyvek birodalmává változott. A Jókai színház előtt újból megnyílt a Lapozgató, amely augusztus végéig tart nyitva. Ide elhozhatja bárki azt a könyvet, amire már nincs szüksége otthon, és vihet helyette egy másikat. A Lapozgatóban a színház legutóbbi évadainak szövegkönyveit is lehet olvasgatni. A Szent Istvánt téren pedig csütörtöktől szombatig könyvvásár, dedikálások és különböző programok várják az érdeklődőket.

Az ünnepi könyvhét hivatalos megnyitóját Békéscsabán csütörtökön, koraeste tartották a Szent István téren. Az arra járók meghallgathatták a Kemény Gitárklub játékát, valamint a Jókai színház művészeinek rövid műsorát, beléphettek a könyvhét kapuján, nézelődhettek a katolikus templom előtt, a szökőkút köré felállított sátraknál. Ezen a napon Forgách András író, forgatókönyvíró, dramaturg, műfordító, egyetemi tanár dedikálta műveit.

A könyvhétre két békéscsabai szerző is jelentetett meg alkotást, Szudár Erika: Az a gonosz óra címmel (a könyvbemutatót szerdán tartották). Kocsis Ferenc könyvének címe: Bendő. Ez utóbbi írás csak elektronikus formában olvasható, Békéscsabán is játszódik és talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a földönkívüliekről is szól (a könyvbemutató június 15-én lesz a könyvtárban).

Szarvas Péter polgármester a főtéren megtartott köszöntőjében a könyvek, az irodalom, az olvasás fontosságára, szeretetére hívta fel a figyelmet. Mint azt Vekerdy Tamást idézve mondta: az olvasás, ha élvezetet okoz, segít élni. Átélni és túlélni is.

– Azok közé tartozom, akik azt vallják, hogy bármennyire is igyekeznek bennünket a mai elektronikus világban hírekkel, információkkal ellátni, a könyvolvasás fontossága nem megkérdőjelezhető. A könyvek segítenek abban, hogy jobbak legyünk, bölcsebbek legyünk, hogy jobban szeressük embertársainkat. Békéscsaba főtere szimbolikus helyszín. A város szívében adtunk helyet a rendezvénynek, ezzel is szeretnénk kifejezni, hogy a városvezetés fontosnak tartja az olvasást, a békéscsabaiak fejlődését – fogalmazott a polgármester.

Mint azt Rakonczás Szilvia, a könyvtár igazgatója elmondta, a könyvhétnek már a kezdetek óta az a célja, hogy minél többen ismerjék meg a kortárs irodalmat, a kortárs szerzőket, és lehetőleg minél többen vegyenek a kezükbe könyvet. Bár Békéscsabán már hétfőtől zajlanak a könyvhét eseményei, az országos megnyitó csütörtökön volt, a vidéki országos megnyitót éppen Gyulán tartották.

A Bárka és a Körös Irodalmi Társaság könyves sátránál Elek Tibor arra biztatott mindenkit, hogy szakítson időt az olvasásra, keresse meg az olvasás helyét az életében.

– Az olvasás időigényes foglalatosság, nem olyan, mint a telefon, hogy ránézek egy gyors üzenet erejéig. Nyissuk ki a könyvet, folyóiratot, munkánk, elfoglaltságaink mellett is szakítsunk arra időt, hogy feltöltődésként olvassunk, lehetőleg kortárs irodalmat is. A kortárs szerzők a mai kor nyelvén szólnak hozzánk, a mi világunkból táplálkoznak, hozzánk szólnak, és ráadásuk szórakoztatóak tudnak lenni. Mindemellett ugyanolyan fontos üzeneteket közvetítenek, mint a klasszikus íróink – tette hozzá Elek Tibor.

A könyvhét eseményei folytatódnak, ide kattintva megtalálja a további programokat. Persze otthon, már akár ma este is be lehet kuckózni egy jó könyvvel…

Megosztás:

Címke: , , ,