Ülésezett a Városi Ifjúsági Parlament

2015. október 21. 14:00 | behir.hu

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere nyitotta meg a Városi Ifjúsági Parlamentet és idén sem érkezett üres kézzel, hiszen egy 25.000 Ft értékű társasjátékot nyújtott át a diákönkormányzat új elnökének, Sárközi Reginának. Az ajándék a Patent Diákirodában szolgálja majd a fiatalok szórakozását.

– Érdekeltek vagyunk abban, hogy Békéscsaba népességmegtartó ereje növekedjen a fiatal korosztályok körében. Ennek alapja, hogy az őket érintő kérdésekbe, a döntéshozatalba bevonjuk őket és szeressék a várost. Ehhez hozzájárul a Békéscsabai Diákönkormányzat munkája, amely országszerte példaértékű. Kiemelném az általuk szervezett Városi Ifjúsági Parlamentet, amelyet ismét nagy érdeklődés övez – fejtette ki Szarvas Péter.

Csuvarszki Csanád, Békéscsaba diákpolgármestere kifejtette, hogy a rendezvényen különböző szekciókban üléseznek a diákok és ezekben a kis csoportokban vitatják meg az aktuális témákat. Arra törekednek, hogy a fiatalok teljes körű választ kapjanak a vitatott kérdésekre, szórakozással egybekötve. A diákpolgármester hangsúlyozta: ez az esemény kiváló arra, hogy képviseljék a diáktársaik érdekeit, hiszen maguk a diákok fogalmazzák meg a kérdéseiket és választ kapnak mindenre. A program megadja a diákoknak a kötetlen beszélgetés lehetőségét és olyan témák megvitatását, amelyről az iskolában vagy otthon nem beszélnének szívesen. Minden ülésen felkészült szekcióvezetők várjak a diákokat.

– A Városi Ifjúsági Parlament egy érdekképviseleti terep, ahol elhangozhatnak javaslatok, ötletek, vélemények, amit a diákönkormányzat, akár az oktatási, közművelődési és sportbizottság felé is eljutathat, megjelenthet a polgármesteri hivatal megfelelő osztályán is az, ami itt elhangzott, tehát nagyon nagy tere van és sokféle lehetősége annak, hogy a diákönkormányzat a diákok érdekeiben eljárjon – hangsúlyoztaZsótér Mária, közösségfejlesztő, szervező.

Bíró Csaba, a közművelődési, ifjúsági, oktatási és sportbizottság elnöke kifejtette, hogy a városvezetőknek mindent meg kell tenniük azért, hogy Békéscsaba ifjúsága jól érezze magát, megéljék ezt a korszakot az életükből és úgy tekintsenek majd vissza, hogy a városunkban töltött időszak szép emlék legyen. Azt kérik a fiataloktól, hogy az ötleteikkel, őket érintő problémákkal nyugodtan forduljanak az ifjúsági vezetőkhöz, hiszen ők tudnak segíteni abban, hogy megvalósuljanak a kéréseik. A város támogatja azokat a rendezvényeket, ahová a diákság szívesen elmegy, ezzel is színesítik a diákéveket valamint a különböző diákprogramok megvalósulását is támogatják, mint például a mai, Városi Ifjúsági Parlament színes programjait is.

FEL