Újra régi fényében pompázik a medgyesegyházi vasútállomás – galériával

2023. szeptember 29. 18:31 | Hidvégi Dávid

A Miniszterelnökség a Magyar Falu Program részeként a kétmilliárd forinttal támogatja a vasút társaságot, amelyet a MÁV Zrt. vasútállomások fejlesztésére fordít. Ebben a programban újult meg a medgyesegyházi vasútállomás felvételi épülete is, amely immáron régi fényében pompázik a város közepén.

A medgyesegyházi állomás a Békéscsaba–Kétegyháza–Mezőhegyes–Újszeged-vasútvonal részét képezi. Az egykor Arad vármegyéhez tartozó településen 1883 óta van vasútállomás – kezdte köszöntőjében a pénteki átadón résztvevő miniszteri biztos. A térség országgyűlési képviselői feladatait is ellátó politikus felidézte még egy éven belül a távirati iroda, majd a postaállomás épült a vasútállomásnál. A Makó–Mezőhegyes–Kétegyháza közötti 77 kilométeres szakaszt az Arad–Csanádi Vasút építette és hivatalosan 1883. május 20-án adták át a forgalomnak. Erdős Norbert elmondta, hogy 1967-ben átalakították az épületet, akkor két lakás kapott benne helyet a vasúti dolgozók számára, a 2023-as felújításig pedig már nem nyúltak hozzá az épülethez.

– Többek között azért is szerepelt Medgyesegyháza a felújítandó vasútállomások listájában, mert nagyon sokan veszik igénybe az itteni szolgáltatást. A környékbeli településekről, így Almáskamarásról, Nagykamarásról és Kunágotáról is bejönnek ide az emberek, hogy vasútra szálljanak. Békés vármegyében ezen kívül még Okány állomása újult meg – fogalmazott. Hozzátette: az állomás épületének homlokzatára felhelyezték a város jelképét az életfát, valamint a település szülöttjének, Schéner Mihálynak az alkotásai is megtalálhatók a váróteremben.

 

 

A MÁV Zrt. fejlesztési és beruházási főigazgatója elmondta a Miniszerelnökség kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a MÁV részére a programban szereplő kistelepülések vasútállomásainak fejlesztésére, tizenhárom helyen újulnak meg a felvételi épületek, míg további tizenegy helyszínen kisebb és korszerű állomásépületeket húz fel a vasúttársaság. A kivitelezők emellett több mint kétszáz helyszínen pedig az utasok kényelmét szolgáló beruházásokat hajtanak végre, így felújítják az útburkolatokat és kerékpártárolókat helyeznek ki. 

– A medgyesegyházi vasútállomás felújításának költsége 150 millió forint volt. Az épület kívül és belül teljesen megújult, új nyílászárókat építettünk be, új klimatizált várótermet alakítottunk ki, valamint előkészítettük a későbbi jegyautomata helyét. Előkészítettük azokat a helyiségeket, amiket az önkormányzat a későbbiekben hasznosítani tud – fogalmazott Szilágyi Tibor. Kiemelte: itt a város közpén van a vasútállomás nem úgy, mint jónéhány településen, ahol a 19. századi koncepció alapján a település szélén vagy onnan több kilométerrel arrébb helyezték el az állomást.

 

 

A kisváros polgármestere elmondta, hogy a vasútállomás valamivel több, mint 3000 fős településük kapuja. Kraller József hozzátette: korábban az állomás környékét már megújították, de a vasútállomás rekonstrukciója a társaság feladata volt.

– A felújítást megelőzően áldatlan állapotok voltak, főleg az utasforgalom oldaláról volt érzékelhető ez a probléma. Nem volt megfelelő minőségű toalett és klimatizált váróterem, kevés volt a kerékpártároló. Most már fedett nagykapacitású biciklitároló várja az utasokat. Büszkén és örömmel fogadtuk a felújítást – zárta gondolatát. 

 

Galéria

További programok »

FEL