Újra országos szemétgyűjtő akciót hirdet a Magyar Közút Zrt.

2019. április 12. 15:11 | behir

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. április 29-én újraindítja a korábbi szemétgyűjtési akcióját „Jobb, ha el se dobod!” címmel. A társaság célja a szemléletváltozás, ugyanis csak idén a társaság eddig mintegy 1,5 milliárd forintot költ el a szemétszedési munkákra.

A Magyar Közút eddig 9 alkalommal hirdetett országos szemétgyűjtési akciót, legutóbb 2013-ban, amikor közel 50 ezren csatlakoztak a mozgalomhoz és több ezer köbméternyi szemetet gyűjtöttek össze az önkéntesek. Közleményükben azt írják, hogy azóta folyamatosan problémát okoznak az illegális szeméthegyek. Általános tapasztalatként említik, hogy az országos közutak menti pihenőhelyekben kihelyezett  konténerek és kukák mellé gyakran helyeznek ki bútort, hűtőket, háztartási hulladékot.

Példaként említik azt is, hogy a szakemberek sok erdőszélen, akár természetvédelmi területen találnak sittet, elektronikai vagy veszélyes hulladékokat. Ezek a hulladékok, bár nem a közlekedők utazásakor keletkeznek, mégis a közútkezelőnek kell azt eltávolítania. Emiatt a társaság 93 mérnöksége évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű, mintegy 12500 tonna hulladékot gyűjt össze az országos közutak mellől. Mint írják, ez idő, munkaerő és pénzigényes, amely más területekről von el forrásokat, például az utak minőségének és biztonságának fokozásától. Megemlítik azt is, hogy az idei, 1,5 milliárd forint értékű szemétgyűjtési munkákból például 15 kilométernyi mellékút teljes körű felújítását vagy 60 ezer tonna melegaszfalt beszerzését lehetne megvalósítani.

 


 

Az idén megnövelt keretből – melyet szemétszedésre fordítanak – az ígéretek szerint növelik a hulladékgyűjtők kapacitását, további hulladékgyűjtő zsákokat helyeznek ki a meglévő hulladékgyűjtő edényekre, további tiltótáblákat, kamerákat helyezzenek ki pihenőhelyekre, új mobil konténereket, illetve veszélyes hulladék gyűjtésére alkalmas tárolóedények szerezzenek be. Ezen felül a társaság közfoglalkoztatott programjában résztvevő mintegy 1000 munkavállaló feladatának nagy részét az út menti területek tisztítása fogja jelenteni.

 

A társaság április 29-én, hétfőre tűzte ki országos szemétgyűjtési akciójának időpontját. Az önkéntesek csatlakozását 2019. április 17-ig várják a szervezők, jelentkezni ide kattintva lehet. A társaság minden csatlakozó számára térítés nélkül kesztyűt, láthatósági mellényt és zsákokat biztosít, valamint gondoskodik az összegyűjtött hulladék maradéktalan elszállításáról is.

 

Az utak menti szemétszedéshez a cég a lehetséges mértékig szakmai felügyeletet is biztosít, szükség esetén ideiglenes forgalomkorlátozást vezet be. Az idei tavaszi akcióban a társaság 93 mérnöksége, 19 megyei igazgatósága és a budapesti, központi szervezete is részt vesz.

További programok »

FEL