Ősszel újra szemetet gyűjt a Magyar Közút, önkéntesek jelentkezését is várják

2019. augusztus 26. 12:16 | behir

A társaság azt szeretné elérni, hogy kevesebb legyen az eldobott hulladék az autópályák és a közutak mentén.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után idén áprilisban „Jobb, ha el se dobod!” címmel indította újra országos szemétgyűjtési programját. A tavaszi akciót ősszel folytatja a társaság és szeptember 20-án ismét várja az önkéntesek, csapatok, baráti társaságok, cégek és önkormányzatok csatlakozását is a szemléletformáló kezdeményezéséhez!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. „Jobb, ha el se dobod!” című tavaszi szemétgyűjtési akcióján több mint 12 ezer résztvevő mintegy 400 helyszínen gyűjtötte a szemetet. A társaság 93 mérnökségének több száz teherautója közel 1 millió kilogrammnyi hulladékot szállított el (a cég évente átlagosan mintegy 12,5 millió kilogramm illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől).

 

 

A társaság közleményében arról ír, hogy hiába áldoznak évente nagy összegeket a közúti, főleg gyorsforgalmi pihenők tisztán tartására, továbbra is nagy probléma, hogy sokan eldobják a szemetet vagy éppen háztartási hulladékot, lomtalanításra ítélt szemetet dobnak a közutas kukákba. A komoly gondok közt említették az illegális szemétlerakást az eldugottabb közutak mentén, a fás, bokros területeken. Mint írják: idén a cég várhatóan 1,5 milliárd forintot fordíthat az így keletkező hulladék elszállítására, ami elegendő lenne 60 ezer tonna melegaszfalt beszerzésére, de akár 15 kilométernyi mellékút teljes körű felújítására is. Vagyis az illegális szemetelők miatt a társaság az éves költségvetési keretéből ennyivel kisebb összeget és időt tud fordítani burkolatjavítási, kaszálási, burkolatjelfestési, táblázási, felújítási és fejlesztési munkákra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az őszi, szeptember 20-ai szemétgyűjtési akciójára az önkéntesek csatlakozását szeptember 10-ig várja, jelentkezni online, ezen a linken keresztül lehet. A társaság minden csatlakozó számára térítés nélkül kesztyűt, láthatósági mellényt és zsákokat biztosít, valamint gondoskodik az összegyűjtött hulladék maradéktalan elszállításáról is. Továbbá az utak menti szemétszedéshez a cég a lehetséges mértékig szakmai felügyeletet is biztosít, szükség esetén ideiglenes forgalomkorlátozást vezet be.

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
2023. március 21. 18:55
FEL