Újra Önkéntes Kávéházi Felszolgálás Program indul egy gyulai kávézóban

2024. május 27. 15:25 | Fajó Attila

Két héten át zajlik a társadalmi érzékenyítés jegyében az Önkéntes Kávéházi Felszolgálás Program Gyula városában. A 2014-ben indult kezdeményezés először Pécsett, 2018-ban pedig Békéscsabán is otthonra és befogadó közegre talált.

A gyulai Pánczél Imre EGYMI 8 tanulója önkéntes kávéházi felszolgálóként kezd munkába a társadalmi érzékenyítés jegyében, egy gyulai kávézóban. A vendéglátó egység üzemeltetői megtisztelő feladatnak tartják, hogy immár másodjára adhatnak otthont a kezdeményezésnek.

– Számunkra ez egy megtisztelő feladat, nagyon szívesen vettük a megkeresést. Úgy tapasztaljuk, hogy nagyon népszerű és rendkívül ügyes munkaerő jelenik meg nálunk, immár második alkalommal – mondta Dobiné dr. Boldog Barbara, a programnak otthont adó gyulai Manuel Kávézó társüzemeltetője. 

Gellén Gáborné, az Önkéntes Kávéházi Felszolgáló Program felelős gyógypedagógusaként úgy fogalmazott: a tanulóiknak óriási sikerélmény az, hogy ilyen helyeken mutathatják meg tudásukat és rátermettségüket. Kiemelte, hogy fiataljaiknak ugyanolyan fontos a munka és az elismerés, mint bárki másnak. Azt pedig, hogy örömmel fogadják őket és egy ilyen szép helyen dolgozhatnak, még hozzátartozóiknak is jó érzés látni. A gyógypedagógiai intézmény egyébként már több éve biztosítja az értelmileg akadályozott gyermekek számára más munkahelyeken is a munkavégzés lehetőségét. Így például multinacionális áruházban árufeltöltőként vagy a Gyulai Várfürdőben udvaros gyakorlatban próbálhatták ki magukat a fiatalok.  

A hazánkban 2014-ben Ability Cafe néven induló kezdeményezés 2018-ban Békéscsabára is eljutott. Immár második éve a fürdővárosban is lehetőséget biztosít az értelmileg akadályozott tanulók számára.

 

Galéria

További programok »

Gyula

Családi napra várták az érdeklődőket Gyulán

Második alkalommal rendeztek családi napot a Sanitas Diagnosztikai és Rehabilitációs Központban szombaton, Gyulán. A programon többek táncbemutatókkal, élményautózással és kézműves programokkal várták a kicsiket és nagyokat.
2024. június 15. 18:38
FEL