Újra az Árpád fürdőben versenyeznek a hosszútávúszók

2019. május 2. 09:24 | behir

Az úszók leghosszabb távja medencében 1500 méter. Nyílt vízen ennek többszöröse, akár 25 kilométer is lehet. Azonos a sportág, mégis óriási különbség van a medencés és a nyíltvízi felkészülés és verseny között. Ugyanakkor nagy az „áthallás” is közöttük.

Idén ismét testközelből csodálhatják meg az érdeklődők a hazai klasszisok tudását, ugyanis csütörtöktől három napon át a békéscsabai Árpád fürdő ad otthont a negyedik alkalommal kiírt medencés hosszútávúszó országos bajnokságnak. A szombatig tartó versenyen népes mezőny ugrik az 50 méteres medence vízébe, köztük világnagyságok.

- Versenyünk csütörtökön kezdődik a tíz kilométeres, klasszikus távval. Ezen a napon már világklasszisok állnak rajthoz az Árpád fürdőben. A délután négy órakor kezdődő versenyen olyan ismert egyéniségek indulnak, mint a tavalyi Európa-bajnokság kétszeres arany- és egyszeres ezüstérmese, Rasovszky Kristóf, aki nem mellesleg junior világbajnoki címmel is rendelkezik. Minden bizonnyal sokan emlékeznek még rá, hogy Glasgow-ban verhetetlen volt, ugyanis a megnyert öt és 25 kilométeres táv mellett tíz kilométeren is azonos időt úszott a holland Ferry Weertmannal, ám a rendezők az óvás ellenére őt hozták ki győztesnek, pedig akár két aranyérmest is hirdethettek volna - fogalmazott Lázár Olga, a versenybizottság elnöke a klub hivatalos oldalán.

Rasovszky Kristófon kívül ott lesz a mezőnyben az olimpikon Papp Márk, a hölgyeknél az Európa Kupa-győztes, békéscsabai születésű Bohus Richárddal az Egyesült Államokban egy klubban edződött Olasz Anna, aki a 2017-es világbajnokságon a 10 kilométeres számban 8., 25 kilométeren ötödik helyen végzett, az Universiadén 10 kilométeren aranyérmes lett. És még egy olimpikon, Sömenek Onon Kata is harcba száll a bajnoki címért több más próbálkozó mellett. Békés megyeiek is igyekeznek egy-egy „szeletet elcsípni a tortából”, leginkább a legrövidebb, 1500 méteres távokon.

A csütörtökön kezdődő háromnapos esemény kiírása itt tekinthető meg.

 

További programok »

Úszás

Úszás: a két fiatal, gyulai sportolót köszöntötték

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a Négy Nemzet Úszóversenyét Budapesten. A 15 esztendős Veres Laura és a 17 éves Mácsok Fruzsina a koronavírus-járvány utáni első nemzetközi viadalon ért el óriási sikert. A két fiatal, gyulai versenyző a vártnál jobb helyezést ért el, pénteken köszöntötték őket.
2020. július 31. 12:35
FEL