Csabai egyéni csúcsok a hosszútávúszó ob-n

2020. október 26. 16:12 | Kovács Dávid

Debrecen adott otthont a VI. Országos Medencés Hosszútávúszó országos bajnokságnak a múlt hétvégén. A viadalon három fiatal versenyző képviselte a Békéscsabai Előre Úszó Klubot. Szász Anna, Szabó János és Szász Máté is egyéni rekordokkal tért haza. A felnőtteknél Kalmár Ákos teljesítménye volt kiemelhető, aki kétszer is legyőzte a világbajnok, kétszeres Európa-bajnok és junior világbajnok Rasovszky Kristófot.

2017 óta minden esztendőben az Árpád fürdőben rendezik meg a versenyt. A koronavírus – mint oly sok sportág versenynaptárát – az úszó szövetség terveit is átírta, így a hosszútávúszó ob-t ezúttal októberben, Debrecenben szervezhették meg.

A Békéscsabai Előre Úszó Klub fiatal tehetségei remekül helytálltak és egyéni csúcsokat úsztak ezeken az embert próbáló távokon – írja az egyesület beszámolója. A tavaszi leállást a nyári-őszi edzések, illetve az október első heteiben zajló edzőtábor igyekezett pótolni, az itt elvégzett munka sikerét mutatják az időeredmények is.

A legjobb helyezés Szász Annáé lett, aki a 8. pozícióban ért be 1500 méteren (U14-15). Szász Máté 3000 méteren (U12-13) 12. lett, Szabó János 1500-on (U16-17) 16. lett, 5 kilométeren (U16-17) pedig a 18. helyen végzett.

 

Rasovszky Kristóf ezúttal nem nyert aranyérmet (Fotó: Magyar Úszó Szövetség)

Rasovszky Kristóf ezúttal nem nyert aranyérmet (Fotó: Magyar Úszó Szövetség)

 

Kalmár Ákos kétszer is legyőzte Rasovszky Kristófot

A verseny első napján Kalmár Ákos végig vezetve, magabiztos úszással 1:45.36-tal húzta be a férfiak 10 kilométeres versenyét – számolt be a szövetség hivatalos oldala. Ezen a távon ugyan nem tartanak nyilván hivatalos országos csúcsot, de nem hivatalosan Gyurta Gergely korábbi 1:46.57-es legjobbján több mint 1 percet faragott. Közel 400 méteres lemaradásban Gálicz Péter szerezte meg a második helyet. A szám címvédője a világ- és Európa-bajnok Rasovszky Kristóf ezúttal a dobogó harmadik fokára állhatott. A juniorok (U18-U19) mezőnyében a Ferencváros úszója Tabi Zoltán volt a leggyorsabb.

A hölgyeknél a Szegedi Úszó Egylet színeiben Olasz Annának sikerült a címvédés, így a dobogó legmagasabb fokára állhatott, Sömenek Onon Kata akárcsak tavaly, idén is másodikként érte el a falat, míg a szintén szegedi Vas Luca harmadikként csapott célba. A juniorok között (U18-U19) a Ferencváros fiatal tehetsége, Balogh Vivien lett a bajnok, aki idejével a felnőttek között a második helyet szerezte volna meg.

 

Kalmár Ákos (középen) verhetetlen volt a hétvégén (Fotó: Magyar Úszó Szövetség)

Kalmár Ákos (középen) verhetetlen volt a hétvégén (Fotó: Magyar Úszó Szövetség)

 

A zárónapon a férfiak 5 km-es versenye is Kalmár Ákos és Rasovszky Kristóf párharcát hozta, ahol előbbi kerekedett felül, Rasovszky így a dobogó második fokára állhatott - foglalta össze a vasárnapi történéseket a szövetség hivatalos oldala. A lányoknál a szegedi Vas Luca győzött a felnőtt mezőnyben, viszont a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória egy másik sebességi fokozatba kapcsolt és ugyan ezen a távon sincs hivatalos országos csúcs, de Juhász Adél korábbi legjobbjánál sikerült jobbat úsznia, így meggyőző fölénnyel lett bajnok korosztályában, idejével pedig még a felnőttek között is első lett volna.

 

A csabaiak eredményei:
Női 1500 gyors - U14-15 - 8. hely - Szász Anna - 18:31,35

Férfi 3000 gyors - U12-13 - 12. hely - Szász Máté - 37:03,25

Férfi 1500 gyors - U16-17 - 16. hely - Szabó János - 17:24,62

Férfi 5000 gyors - U16-17 - 18. hely - Szabó János - 01:00:10,36

FEL