Ujhelyi István: Változtatni fogunk az Európai Unióval való viszonyunkban

2021. szeptember 7. 17:12 | Such Tamás

Sajtóbeszélgetésre invitálta kedd kora délután a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Békéscsabai Szervezete a helyi média munkatársait a Jetty Choco teraszára.

A programon részt vett Miklós Attila önkormányzati képviselő, az ellenzéki előválasztáson az MSZP és a Párbeszéd jelöltje; Ujhelyi István európai parlamenti képviselő; Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter és Pluhár László, az MSZP Békés megyei elnöke.

„Azt gondolom, nem kell külön, hosszan ecsetelni, hogy Békés megye mennyire elmarad a magyar átlagoktól – mondta Miklós Attila. – Például a nettó átlagkeresetben, a nyugdíj tekintetében, az egy főre jutó termelést nézve, de az újonnan épített lakások számában is. Ellenben a természetes fogyás tekintetében az élen járunk.”

Megjegyezte, a következő kormánynak ezen változtatnia kell, hiszen – ahogy fogalmazott – nem lehetünk mostohafiai Magyarországnak. Szerinte mindehhez állami beavatkozásra van szükség, amelyhez segítséget nyújthat az Európai Unió különböző finanszírozási rendszereken keresztül.

 

Pluhár László, Ujhelyi István, Miklós Attila és Kökény Mihály – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Pluhár László, Ujhelyi István, Miklós Attila és Kökény Mihály – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Ujhelyi István elmondta, 2004 óta több mint 20 ezer milliárd forint európai uniós forrást „építettünk be Magyarországon”. Hozzátette, hazánkban nincs olyan négyzetméternyi fejlesztés, amit valamilyen módon ne az uniós forrásoknak köszönhetnénk; Orbán Viktor politikájának köszönhetően ez most veszélybe került.

„Az uniós jogszabályok mára egyértelműek – folytatta –: annak jár pénz, aki hajlandó a jogszabályokat betartani. Korszakváltásra van szükség; Karácsony Gergely vezetésével az új kormány első napjait követően változtatunk az Európai Unióval való viszonyunkon. A Fidesz legyőzése egy új társadalom létrehozásában eszköz és nem cél.”

Kökény Mihály szerint hazánk nem győzte le a vírust, ugyanis a fertőzések száma napról-napra nő, miközben az emberek oltási kedve lanyhul. Továbbá szomorúnak nevezte azt is, hogy a kormány elengedte a járványkezelést – az egyik tömegrendezvényt éri a másik, így borítékolható, az egészségügyre újra ráterhelődik a járvány.

Pluhár László szerint amennyiben a megegyezés megszületik, az elkövetkezendő időszakban növekedni fog az uniós forrás – ez körülbelül 85 milliárd forint –, amely Békés megyét is érinti. Aláhúzta, nagyon fontos, hogy a fejlesztések ne csak díszburkotokban és a helyi piac-fejlesztésében valósuljanak meg. Hozzátette, politikai fordulatra van szükség, amely maga után vonja, hogy olyan emberek képviseljék hazánkat, akik a jelenlegi helyzeten képesek is változtatni.

 

Miklós Attila kampámytolla – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL