Új világhálón dolgozik az internet feltalálója

2018. október 5. 06:50 | behir

Tim Berners-Lee brit fizikus, az internet feltalálója elégedetlen világraszóló találmányának további útjával. Most új, nyílt forráskódú rendszeren dolgozik, amely mindenki számára elérhetővé tesz egy világhálót – de úgy, hogy adataikhoz üzleti céllal nem férhetnek hozzá.

Berners-Lee, a svájci CERN atomkutató központ munkatársa 36 éves volt, amikor 1991 nyarán közzétette az első web-oldalt az általa teremtett világhálón. Tulajdonképpen csak az volt a célja, hogy rendet tegyen a munkahelyén és az ott szükséges papírokhoz, feljegyzésekhez mindenki könnyen hozzáférhessen.

Míg felettesei először nem ismerték fel az ügy jelentőségét, a fiatal programozó gyorsan világhírű lett. Ám elégedetlenné vált azzal, amivé az internet napjainkra fejlődött, ezért vissza akar térni a gyökerekhez. Amint a Medium portálon bejelentette: mindig azt gondolta, hogy a világháló valamennyiünké, ám az nagy konszernek kezébe került, akik saját céljaikat követik – az Internet használóinak rovására.

A feltaláló a világhírű amerikai műegyetem, az MIT munkatársaival már vagy 15 éve fejleszti Solid elnevezésű projektjét. Nyílt forráskódú, tehát szabadon hozzáférhető világhálóról van szó, amely egy dologban, de annál jelentősebben tér el a jelenlegitől: nem adja ki a használók adatait, így nem lesz használható kereskedelmi, üzleti célokra.

Minden feltöltött fájl külön tárhelyre kerül. Azok ugyan kapcsolódhatnak egymáshoz – de csak a feltöltő hozzájárulásával. A szükséges infrastruktúrát Berners-Lee új cége, az Inrupt építi ki. Arról, mikor kezdi meg működését a hálózat, kidolgozói még semmit nem közöltek.

 

Forrás: Piac&Profit/Der Stern

További programok »

Világ

Sok, építkezés miatt kivágásra ítélt fa megmenthető lenne

Fakivágások miatt háborognak sokan, mert építkezések útjában áll, ezért ledózerolják a növényeket. Pedig sok fát pusztán azzal is meg lehetne menteni, ha a rendelkezésre álló adatbázisokat összevetnének, vagy többet költenének a beruházásra. Varsóban pont ez történt – írta meg a HVG.
06:08
FEL