Új Trianon-emlékmű készül Kondoroson

2020. június 2. 18:57 | Tóth Bianka

A korábbi tervek szerint a szégyenteljes Trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóját egy meghitt és méltó megemlékezés keretében tervezte Kondoros önkormányzata. Ezt azonban a koronavírus-járvány teljesen felülírta.

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere közösségi oldalán arról számolt be, hogy állampolgári kezdeményezésre, tisztelegve az évforduló előtt, Kondoroson Trianon-emlékmű felállításáról döntött az önkormányzat. A műemlék ünnepélyes leleplezését június 4-ére tervezték.

A koronavírus-járvány terjedésének lassítása és megakadályozása érdekében, március 11-én Magyarország területére kihirdetett veszélyhelyzetet követően azonban az építést a tervezett ütemben nem tudták elkezdeni. Ezen kívül a jelenleg is érvényben lévő szabályozás szerint tömegrendezvények augusztus 15-ig nem tarthatóak, így a június 4-ére tervezett megemlékezést és emlékmű-átadást elhalasztották.

Az új emlékmű bekerülési költségeit önkormányzati önerőből, pályázati forrásból és közadakozásból teremtik meg, melynek megszervezésében és lebonyolításában meghatározó szerepet vállalt Zuberecz Tibor. E nemes cél megmozgatta az adakozni vágyókat, melynek eredményeként folyamatosan gyűltek és gyűlnek a pénzügyi adományok.

A Trianon-emlékművet az előzeteses tervek szerinti formában és helyszínen lesz állítják fel, átadására a tervek szerint az augusztus 20-ai hosszú hétvégén kerülhet sor.

A polgármester azt kéri a lakosságtól, hogy emlékezzenek méltóképpen a jeles napon: "Amikor 1920. június 4-én, 16.32 perckor az evangélikus és a katolikus templom harangjai megszólalnak és 100 másodpercig zúgnak majd, álljunk meg egy pillanatra, és egy néma főhajtással, lélekben összekapaszkodva emlékezzünk meg valamennyien hazánk és az összmagyarság sorsát gyökeresen megváltoztató, gyászos végkimenetelű Trianoni békediktátum 100 éves évfordulója előtt tisztelegve!"

 

További programok »

FEL