Elindult az apróvadas vadászidény - szezonnyitó Kondoroson

2021. október 11. 16:16 | Vári Bianka

Kondoros önkormányzata, a Dérczy Ferenc Könyvtár és Közösségi Ház, valamint az Alföldi Vadásztársulat Közhasznú Alapítvány szervezésében tartottak megemlékezést a 13 aradi vértanú tiszteletére a Kondoros melletti Batthyány-Geiszt-kastély parkjában vasárnap, majd vadászati bemutatók és családi programok mellett megnyitották az apróvadas vadászati idényt is.

Térzene, vadászkürt, solymász- és vadászkutyás bemutató, valamint népi játszótér várta a látogatókat vasárnap délelőtt Kondoroson. Immár hagyomány, hogy a település melletti, egykori Csákó birtokon nyitják meg az apróvadas vadászidényt. A magyar vadászati kultúra szempontjából ez egy kultikus hely, hiszen 1844 és 1851 között gróf Batthyány László itt építtetett vadászkastélyt, majd itt alakult meg a történelmi Magyarország első vadásztársasága - fogalmazott Kondoros polgármestere. Ribárszki Péter elmondta, hogy az eseményt minden évben október 6-hoz kötődően tartják, kiemelve, hogy a helynek történelemformáló és nemzetformáló szerepe is van.

– A szabadságharc leverése után, vadászat címszó alatt találkozott az akkori arisztokrácia, távol a város zajától, a csendes vidéken. A tényleges vadászat mellett itt készíthették elő a kiegyezést, valamint a 19. század második felében Magyarország sorsát készítették itt elő - monda a városvezető.

Békés megye apróvadak tekintetében nagyhatalom - erről már a Békés Megyei Vadásszövetség megyei fővadásza, Zuberecz Tibor beszélt. Elmondta, hogy hazánkban a legtöbb fácánt a megyében tenyésztik, mintegy 160 ezer darabot, a terítékre kerülő mennyiség pedig 90-100 ezer darab között mozog az éves szaporulattól függően.

– A mezei nyúl esetében is a legnagyobb állományok Békés megyében találhatók, itt is 90-100 ezer az éves teríték, de ez nem mind lőve kerül le a vadászterületekről, hanem egy jó részét, mintegy harmadát exportáljuk Olaszországba és Franciaországba, ahol erősen megfogyatkozott a vad. Ezt a kiváló minőségű magyar nyulat preferálják, mi pedig örömmel adjuk oda - magyarázta.

A szervezők bíznak abban, hogy a rendezvény idővel országos szintekre emelkedik.

Galéria

További programok »

FEL