Új szerek a jegyzékben

2016. február 3. 16:43 | behir.hu

Bővült az új pszichoaktív anyagok jegyzéke. Két olyan vegyület került fel a listára, amelynek köszönhetően büntethetővé válik az új szerek forgalmazása és terjesztése, így visszaszoríthatják a használatukat.

Kedd délutánonként az Élményszínház középiskolás korú fiataljai próbálnak a MI-ÉRTÜNK Egyesület Kazinczy utcai épületében. A serdülők minden héten összejönnek, hogy csoportmunkában dolgozhassanak. Az Élményszínházban részt vevő kortárs segítők egyik küldetése a megelőzés egymás, illetve önmaguk megismerése révén.

- Észreveszi, hogyha baj van a közösségében, társas viszonyaiban, tud segíteni, oda tud fordulni, itt tulajdonképpen olyan személyiségfejlesztés történik, ahol az empátiájuk nagymértékben elfogadásuk, megértésük fejlődik, a pozitív gondolkodásban való változásuk, önismeretük, önbizalmuk erősödik – fogalmazott Novák Magdolna mentálhigiénés szakember, pszichodráma vezető.

2015 februárjában két férfit fogtak el a rendőrök Békésen, akik gyanú szerint új pszichoaktív anyagokat adtak el tinédzsereknek. A házkutatások során a rendőrök növényi törmeléket, fehér port, tablettákat foglaltak le. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Országos Addiktológiai Centruma 2016 februárjában két vegyületet vett jegyzékbe. Ezeknél ugyanis felmerül olyan kockázat, ami indokolttá teszi, hogy új pszichoaktív anyaggá minősítsék azokat.

- Ennek az a célja, hogy többféle vegyületcsoportot tiltólistára helyez egyből, hogy minél kevésbé tudják a kémikusok, dílerek a piacra dobni ezeket a szereket. Gyakorlatilag ezeket az új pszichoaktív szerekből heti-havi szinten újak kerülnek a piacra, ezek  folyamatosan, általában évente egyszer vagy kétszer kerülnek fel a C-listára – emelte ki Mező Andrea, a MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület elnöke.

A Btk. szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki új pszichoaktív anyaggal visszaél, tehát az országba behoz vagy onnan kivisz, előállít, kínál, átad, forgalomba hoz vagy azzal kereskedik.

Kovács Dávid

További programok »

FEL