Új növényegészségügyi szabályozás- drasztikus áremelkedés a citrusféléknél

2022. augusztus 10. 12:53 | Csiffáry Zsuzsanna

Drasztikusan csökkenhet a citrusfélék európai kínálata, az árak pedig az egekbe szökhetnek az Európai Unió közelmúltban bevezetett, a korábbinál jóval szigorúbb növény egészségügyi szabályozása miatt. Európa kikötőiben így mintegy 40 millió euró értékű, kiváló minőségű narancs, citrom, grapefruit és más citrusféle vár megsemmisítésre.

Jelentősen visszaeshet az Európai Unióba érkező citrusfélék mennyisége a közelmúltban bevezetett, a korábbinál jóval szigorúbb növényegészségügyi szabályozás miatt. Az uniós szigor mindenképp áremelkedéshez vezet, az európai fogyasztóknak akkor is többet kell fizetniük a narancsért vagy a citromért. 

Új előírás, hogy az EU-ban csak az úgynevezett hidegkezelésen átesett citrusfélék kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Ennek oka a hivatalos indoklás szerint, hogy a szállítmányokkal ne hurcolják be és terjesszék el Európában az úgynevezett narancslepkét vagy ismertebb nevén hamis molylepkét.

A dél-afrikai citrustermesztők szövetsége (Citrus Growers Association – CGA) közleményében azt állítja, a spanyol déligyümölcs-termesztők lobbija miatt időzítette az EU az új szabályozást a déli féltekén most zajló narancsszezonra. A dél-afrikai termelők diszkriminatívnak tartják a növényegészségügyi szigort, és arra figyelmeztetnek, több millió doboz déligyümölcsöt semmisíthetnek meg politikai döntés híján az európai hatóságok a minden eddiginél jobban fenyegető globális élelmiszerválság ellenére.

A CGA álláspontja szerint az EU szabályozása sérti a nemzetközi kereskedelemre vonatkozó szabályokat, ezért – az unióval folytatott egyeztetések kudarcát követően – a szövetség a  Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) fordult.

Álláspontjuk szerint a nemzetközi egyezmények értelmében nem hozhatók olyan egészségügyi vagy műszaki korlátozások, amelyek akadályozzák a kereskedelmet anélkül, hogy tudományosan megalapozottak lennének. A termelői szervezet szerint az EU 140 ezer gazda megélhetését tette kockára. Az új EU-s szabályozás bevezetésének időzítése miatt a szövetség becslése szerint mintegy 3,2 millió karton déligyümölcs rekedt Európa kikötőiben. Ezek értéke 38,4 millió euró, csaknem 14,6 milliárd forintnak megfelelő összeg.  

 

További programok »

FEL