Kézműves sörfőzdét létesített látványéttermmel Ábrahám Csaba Gyulán 280 millió forintból. A sörfőzde keddi átadása alkalmából Ábrahám Csaba elmondta: a főzdében jelenleg négyféle sört gyártanak, két cseh típusú lagert, egy barna sört és egy IPA-t, de heteken belül meggyes sörrel egészül ki a kínálat. A választékot tovább szeretnék bővíteni, mint a tulajdonos mondta, kísérletezni fognak a sörfőzés során.
Az uniós Gazdaságfejlesztési- és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán 43 millió forintot nyertek el kutatás-fejlesztésre, amelyhez mintegy 30 millió forint önrészt tesznek hozzá, hogy további berendezéseket, pasztörizáló- és hordómosó gépeket szerezzenek be a fejlesztésekhez. Az üzem éves kapacitása jelenleg 200 ezer liter, amelyet reményei szerint még a nyári szezon előtt növelni tudnak, újabb tartályokat szereznek be, és hamarosan egy palackozósorral is bővül az üzem. Ez a mennyiség egy év alatt Gyulán el fog fogyni - mondta, hozzátéve, hogy a nagy kereskedelmi hipermarketekbe, "ha akarnának se tudnának bekerülni".
A főzde egybeépült egy kétszintes látványétteremmel, ide az alapanyagok egy részét, a hús és húsipari termékeket, kecskesajtot, zöldségeket, szörpöket, lekvárokat helyi beszállítóktól szerzik be. A főzde és az étterem jelenleg 13 embernek biztosít munkát, amelyet hamarosan további hárommal növelnek. Ábrahám Csaba szerint rövid időn belül akár 25 embert is tudnak foglalkoztatni.
Görgényi Ernő polgármester az ünnepélyes megnyitón elmondta, ahogyan a dualizmus korában sorra alakultak Gyulán a kisipari vállalatok, például a Stéberl András-féle húsüzem, az ecetgyár vagy a harisnyagyár, úgy az elmúlt években is sok vállalkozó teremtett a városban minőséget. Megalakult a Gyulai Pálinka Manufaktúra, új korszakába lépett a Gyulahús Kft., megnyílt a sörfőzde - sorolta, reményét fejezve ki, hogy ez az időszak folytatódik a fürdővárosban.
forrás:MTI