Új iskola épül Geszten

2016. november 24. 17:21 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Letették a közel 800 millió forintos kormányzati forrásból épülő Arany János Általános Iskola alapkövét Geszten.

A 83 geszti kis diáknak épül fel jövőre az az új általános iskola, melynek csütörtökön tették le az alapkövét. Jelenleg a geszti Tisza Kastélyban működik az intézmény, melyet a kormány kiváltott az önkormányzattól. A műemlékké nyilvánított épületet a következő években felújítják, azt követően elsősorban Tisza Kálmán- és Tisza István emlékhelyként működik majd. Ezért vált szükségessé egy teljesen új iskola és a hozzákapcsolódó tornaterem megépítése.

–Az 1760-as évek óta - amikor épült a Tisza Kastély – nem épült közintézmény. Minden intézményünk valamilyen más funkciójú épületben működik jelenleg, legyen az ovi, iskola, önkormányzati hivatal, orvosi rendelő. Tehát én úgy élem meg ezt, mint egy történelmi pillanat. – hangsúlyozta Fábián Zsuzsanna, Geszt polgármestere.

A 800 fős településen egy 150 diák oktatására alkalmas modern intézményt építenek, melyhez egy 450 négyzetméteres tornaterem is tartozik majd. A térség országgyűlési képviselője dr. Kovács József kiemelte: a beruházás hozzájárul majd ahhoz, hogy minél többen maradjanak a községben.

–A Tisza Kastélyt a kormány kiváltotta – anyagilag természetesen – ahol nagyon-nagyon nemes, de egyáltalán nem könnyű körülmények között tudtak ott a diákok tanulni. Itt egy teljesen modern iskola lesz, megfelelő tornateremmel. – mondta el dr. Kovács József a térség országgyűlési képviselője.

A csütörtöki alapkőletétellel kezdődött el az építkezés. A tervek szerint a geszti Arany János Általános Iskola új épülete 2017 végére készül el.

FEL