Új ipartörténeti kiadvánnyal büszkélkedhet a Békési Ipartestület

2023. szeptember 22. 17:05 | Fajó Attila

Ünnepélyes keretek között megrendezett könyvbemutatóval ünnepelte legfrissebb ipartörténeti kiadványát a Békési Ipartestület. A helyi polgármesteri hivatal díszterme csordulásig megtelt vendégekkel, akik a helytörténeti könyv bemutatójára érkeztek.

A 240 oldalas, sok képpel, korabeli dokumentummal illusztrált olvasmányos könyv elsősorban a helyi kisiparosság szempontjából dolgozta fel a rendelkezésére álló, hiteles dokumentumokat.

A könyv, a fennállásának közel 150 éves évfordulóját ünneplő Békési Ipartestület történetét foglalja össze. A város példás mesterembereiről, a munkájukkal értéket teremtő iparosok formálódásáról ad színes képet. Kitekintést nyújt Békés történetében a különböző időszakokban működő nagyobb ipari létesítményekről is, de a helyi kisiparosok életére helyezve hangsúlyt. Ezen keresztül mutatja be a folyamatos gazdasági és társadalmi átalakulást, és az abban szerepet játszó kisiparosokat.

 

 

Az utódokat még most is nagy büszkeség tölti el, hogy az országban elsők között alakult meg Békésen is a mestereket összefogó szervezet. Az akkori szándék az érdekképviseleten túl a kulturális élet szervezése és a szórakozás biztosítása is volt.

Az eseményen köszöntőt mondott Kálmán Tibor, Békés város polgármestere, aki kifejezete köszöntetét a helytörténeti írásnak is felfogható könyv létrejöttében segédkezőknek. Dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója is elismerő szavakkal méltatta a kiadványt, mondván: az a vármegye történelmének fontos szeletét dolgozza fel.

Beszédet mondott továbbá Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke, aki mint elmondta, a békési kiadvány jelentős mérföldkő országos viszonylatban is. A könyvet részleteiben ismertette a Békési Ipartestület elnöke Juhos János, valamint Rácz Attila, az ipartestület elnökségi tagja, önkormányzati képviselő.

Galéria

További programok »

Gazdaság

FEL