Új defibrillátor a Csirkefogóknál – Videóval

Olyan defibrillátort vásárolt a Csabai Csirkefogók Vízilabda Klub, amelyet ezután a versenyekre is magával vihet a csapat. Egy évvel ezelőtt már beszereztek egy újraélesztő készüléket, ezt azóta az uszodában tartják. Az eszköz használatát a vízilabda klub egyik tagja, egyben a csabai mentőállomás vezetője, Csendes Csaba tanította meg az úszó- és vízilabdaedzőknek, valamint az úszómestereknek.

Először ki kell nyitni a szerkezetet, amely bekapcsol és utasításokat közöl használójával. Ha már ennél a fázisnál tart az újraélesztés, csak egy gombot kell megnyomni és működik az életmentő gép. A vízilabdaedzőket, úszómestereket is az állomásvezető tanította.

– Egyszerű átadni ezt a tudást. Ha van rá szándék, hogy valaki megtanulja, körülbelül két-háromórás tanfolyamon meg lehet tanulni. Itt nem csak a defibrillátor használatát, hanem az újraélesztés alapjait is ismerni kell. Ha ez a kettő együtt megvan, akkor lehet egy hatékony segítségnyújtást biztosítani – hangsúlyozta Csendes Csaba, a Békéscsabai Mentőállomás vezetője.

 

 

A klub ügyvezető elnöke elmondta, hogy az Árpád fürdőben is történt olyan eset, mikor az egyik utánpótlás játékos kishúgát kellett újraéleszteni. Az első beszerzett életmentő eszköz még mindig a fürdőben van, az úszómester asztalán.

– Ez nemcsak minket biztosít, hanem a fürdőközönséget, az úszókat is. Arra gondoltunk, hogy a mérkőzéseink java részét vidéken játsszuk, éppen ezért a buszban is legyen egy defibrillátor. Ennek akár a mérkőzésen, akár útközben történt események miatt nagy hasznát vehetjük- nyilatkozta Balázs Lajos, a Csabai Csirkefogók Vízilabda Klub ügyvezető elnöke.

Több mint kétszáz gyerek jár az egyesülethez, napi rendszerességgel sportolni. Az edzések leterhelik a játékosok szervezetét – mondja a vezetőedző. Bár a klubnál konkrétan még nem volt ilyen probléma, a vendégek körében már tapasztaltak rosszullétet.

– Itt játszottunk mérkőzést és beültünk a meleg vízbe. Leesett egy volt csapattársam vérnyomása. Nemcsak velünk, de a fürdővendégek között is a hideg-meleg hőmérsékletváltozás miatt lehetnek ilyen akut szívproblémák, amiket kezelni kell sürgős esetekben és nem baj, ha számukra is elérhető ez az eszköz – emlékezett vissza dr. Szilágyi Kristóf, a Csabai Csirkefogók Vízilabda Klub vezetőedzője.

A mentőállomás vezetőjének kezdeményezésére a békéscsabai általános iskolákban is lesz elsősegély-oktatás, már ettől a tanévtől kezdve, emellett a város több frekventált helyére kerülhetnek új defibrillátorok.

Megosztás:

Címke: , , , ,