Új csodafegyver Gyulán a daganatok felderítésében

2016. január 3. 06:58 | Zsíros András

Egyedülálló, magyar fejlesztésnek köszönhetően kétfajta vizsgálatot ötvöz az a berendezés, ami a gyulai Pándy Kálmán Kórház diagnosztikai munkáját szolgálja a jövőben. A több mint 600 millió forintból megvalósult beruházással húsz éves képalkotó eszközt cseréltek le.

Új technológia ötvözi a szövetek kóros elváltozásainak megjelenítését annak térbeli ábrázolásával. Így lehetőség nyílik elsősorban a daganatos betegségek pontosabb felismerésére. Ilyen diagnosztikai berendezés eddig csak négy-öt helyen működött az országban. Egy uniós támogatásnak köszönhetően azonban mostantól a gyulai kórházban is végezhetnek majd hasonló vizsgálatokat.

– A SPECT és a PET a sejtek, szövetek, szervek működéséről ad információt, szemben a nagyon részletgazdag, de ilyen információt nem nyújtó MR és CT készülékekkel. Így ha a kettőt, a funkciót és az anatómiát össze tudjuk simítani, akkor egy lényegesen nagyobb érzékenységű, pontosabb diagnózist adó vizsgálatot kapunk – mondta el Dr. Bakos Magdolna, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház osztályvezető főorvosa. Korábban ezekre a felvételekre csak külön, más-más időpontban kerülhetett sor, az eredmények egyesítésére pedig nem volt informatikai megoldás. Az új készülékkel viszont a kétféle vizsgálat ugyanabban az időpontban történik. Ez jelentősen megnöveli a diagnózis pontosságát.

Dr. Kövesdi József, az intézmény megbízott főigazgatója szerint a kórház diagnosztikai spektrumát jelentősen kiszélesíti ez a gép. Mint mondta, ezzel nagyon magas színvonalú diagnosztikai lehetőséghez jutnak.

Az eszköz használatával a szakemberek szerint nőhet az elvégezhető vizsgálatok száma és csökkenhet a várakozási idő is. Mivel a gyulai kórház egyúttal megyei onkológiai centrumként is működik, ezért a későbbiekben elképzelhető, hogy az új berendezés azon megyék betegeit is szolgálhatja majd, ahol nem érhető el hasonló vizsgálat.

FEL