Határon átnyúló együttműködés: korszerűsítés a radiológia területén

2020. február 27. 19:12 | Szilágyi Viktória

A Békés Megyei Központi Kórház és a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Kórház egy közösen elnyert határon átnyúló projektnek köszönhetően, közel háromillió euró támogatásban részesült, amelyet az intézmények korszerű orvostechnikai berendezésekre és szakmai konferenciák szervezésére fordítanak.

A projekt nyitó rendezvényét csütörtök délután tartották a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházában, Gyulán. Az "Egészségügyi szolgáltatások határon átnyúló fejlesztése korszerű orvosi berendezésekkel a Dr. Gavril Curtenau Kórházban Nagyváradon és a Békés Megyei Központi Kórházban Gyulán" elnevezűsű projektet az Interreg V-A Románia-Magyarország Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza. A program célja a magyar-román határmenti övezet együttműködésnek a támogatása, valamint a két tagállam nemzetközi fejlesztésének az együttműködése. 

 

A nagyváradi kórház menedzsmentje. Kép: Szilágyi Viktória

 

A projket részleteit dr. Szabó Ferenc igazgató orvos ismertette. Az igazgató felidézte: a Békés Megyei Központi Kórház (BMKK), amely 2016. április 1-jén a gyulai és békéscsabai kórház egyesítsével jött létre, az ország negyedik legtöbb férőhellyel rendelkező intézetévé vált. Közel háromezer dolgozó, körülbelül ötven szakágban nyújt ellátást Békés megye lakosainak. Radiológiai vizsgálatokat a kórház három telephelyén: Gyulán, Békéscsabán és Szeghalmon végeznek a szakemberek. 

- A hagyományos képalkotó vizsgálatok mellett ultrahang-diagnosztikával, mammográfiával, CT-vel, MRI-vel vannak felszerelve ezek a telephelyek, de ezeken kívül korszerű géppel angiográfiás vizsgálatokat is tudunk végezni. Gyakorlatilag a képalkotás teljes spektrumát lefedik ezek a berendezések - összegezte a tagintézmény vezetője.

 

Kép: Szilágyi Viktória

 

- A támogatás összegéből a gyulai kórház félmillió eurót kap. A projekt adta lehetőséget szem előtt tartva, elsősorban a radiológiai ellátást két részben szeretnénk fejleszteni. Egyfelől beszerzünk egy korszerű digitális átvilágitó és egy felvételező berendezést, valmint a digitális képtárolás és képtovábbítás rendszerét szeretnénk bővíteni, hogy a tagkórházak közötti távleletezés és távkonzultáció is működhessen. Reméljük, hogy így a nagyváradi kórházzal is felvehetjük a kapcsolatot. A támogatás másik része a két kórház orvosainak tapasztalatcseréjére ad lehetőséget, egymás intézményeinek meglátogatásával és szakmai konferenciák tartásával - tette hozzá dr. Szabó Ferenc.  

 

Dance Nicolae (k) - Szilágyi Viktória (Behir.hu)

 

A nagyváradi kórház pénzügyi igazgatója Dance Nicolae ismertette: az intézetük körülbelül 2,5 millió eruót kap a projektből.  A támogatásból új MR-t, három ultrahang gépet, valamint a laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges anyagok szállításához egy új vákuumos rendszert is alkalmaznak, amely az egész kórházat fogja szolgálni. Az intenzív osztály öt új monitort és egy lélegeztetőgépet, a sebészeti osztály pedig egy úgy laparaszkópos gépet kap, amelyet 3D-s kivetítésre is tudnak majd alkalmazni az orvosok. A korszerű technikai eszközök beszerzésén túl, Nagyváradról hat alkalommal érkeznek majd orvosok Gyulára. 

 

További programok »

FEL