A brit Nottingham Trent Egyetem és a dán Aarhus Egyetem kutatói összehasonlító etetési kísérletekkel bizonyították, hogy speciális nemesítésű búzafajták segíthetik a baromfiállomány egészségesebb fejlődését – írja a farminguk.com. A kutatások eredményeit az Animal folyóiratban publikálták.
A két intézmény kutatói olyan búzafajtát nemesítettek ki, amely a hagyományos fajtákhoz viszonyítva magasabb fitáz szinttel rendelkezik. Mint ismeretes, a fitáz enzim alapvető szerepet játszik a baromfik csontozatának megerősítésében, és ezáltal súlygyarapodásuk gyorsításában. A kutatók ezért ajánlják a búza részarányának a baromfik takarmányadagjában 50 százalék fölé történő emelését.
Ennek a felfedezésnek azért van különleges jelentősége, mert a takarmányozási költségek növelése nélkül javíthatja a baromfihús-termelés hatékonyságát. Ezen a területen az elmúlt ötven évben is nagyon jelentős és látványos eredményeket sikerült elérni, de mindig csak a takarmányadagok és takarmánykiegészítők növelése révén, ami a költségek emelkedésével járt együtt.
A kísérleteknek egy izgalmas mellékhatása is lehet, nevezetesen az új búzafajtát a humán orvoslásban is alkalmazhatják később. A világon mintegy 700 millió ember szenved olyan vérszegénységben, amelynek alapvető kiváltó oka az ásványi anyagoknak az emberi szervezet által történő hasznosítását gátló fitát (fitinsav) jelenléte. Ennek a vegyületnek a természetes úton történő lebontása óriási jelentőségű lehet.