„Úgy forduljon a naptár, hogy te is vele fordulsz” – jegyzet

2022. december 31. 12:05 | Mikóczy Erika

Mennyi mindent adott ez az év és mennyi mindent vitt el! Ma még búcsúztatjuk az óévet, visszapörgetjük a képkockákat egészen az év elejétől, amikor bizakodva és végre maszk nélkül néztünk előre 2022-be, de holnap már átlépünk 2023-ba.

Visszatekintve az évre, pörögnek a képek a február végi rémületről, a tavaszról, az újraéledő fákról, virágokról, a tiszta, nyári égről, a nyaralásról, a nagy melegről, aztán a sárga lombú fákról, az életünkbe érkező új ismerősökről és azokról, akikkel ideát már nem találkozhatunk többé.

Fel-felvillanak 2022 boldog pillanatai, a csillogó tekintetek, gurgulázó kacagások, és azok a gyötrelmes napok is, amikor mások tartották bennünk a lelket, hogy tovább tudjunk menni.

Talán így az év végén átgondoljuk, mennyi mindent szerettünk volna, és mennyi mindent engedtünk el végül ilyen vagy olyan okból. Bár az év végi számvetésnél rendszerint hamarabb jutnak az eszünkbe a kudarcaink, mint az örömeink, azért – valljuk be magunknak – ez utóbbiból is akadt bőven, még ha néha nem is tudtunk kellő figyelmet szentelni minden apró, boldog pillanatnak.  

Történt, ami történt, itt az ideje becsukni magunk mögött 2022 ajtaját, és reményekkel telve átlépni 2023 küszöbét.

Persze az új szemlélet, a dolgokhoz való másfajta hozzáállás nem a naptár függvénye. Csitáry-Hock Tamás azt mondja: „Az új év benned kezdődik. Akkor, amikor te elindítod az új időszámítást. A tiédet. Évszámtól függetlenül. Mert hiába fordul a naptár, hiába mutatnak mást a számok, ha a múltban maradsz. Ha a holnap ugyanaz lesz, mint a tegnap volt. Félelmekkel, aggodalmakkal. Úgy forduljon a naptár, hogy te is vele fordulsz!”

Boldog új évet, és csodás újrakezdést tehát akkor, amikor készen állunk arra, hogy ne maradjunk a múltban!

 

További programok »

FEL