Úgy csináltak, mint a nagyok

2016. május 20. 17:45 | Laczkó Viktória

A jaminai városrészben is gyakorolhatják a közlekedés szabályait a legkisebbek, ugyanis egy újabb KRESZ parkot adtak át Békéscsabán. A Kertvárosi Óvoda mellett található pályát bárki használhatja, ehhez a Kertvárosi Óvodában akár bicikliket is tudnak biztosítani.

Elsőként a szomszédos Kertvárosi Óvodába járó gyerekek avatták fel a Tompa utca és a Szegfű utca sarkán található nemrégiben felújított KRESZ pályát. Az óvodapedagógus úgy fogalmazott, hogy nagyon örülnek a felújított parknak, hiszen az intézmény hagyományosan minden évben megrendezi az úgynevezett „egészséges életmódra és a biztonságos közlekedésre nevelési napot”, amit ezentúl rendezett körülmények között tarthatnak meg. „Ilyenkor mindig kijöttünk a KRESZ parkba, de előtte egy kicsit  rendbetettük. Most már ilyen szép környezetben fogjuk majd ezt a programunkat megtartani. A biztonságos közlekedés gyakorolhatják itt a gyerekek, a szabályokra hívjuk fel a figyelmüket, illetve a gyalogos közlekedésre is ezáltal"  tette hozzá Papné Vántus Mária a Kertvárosi Óvoda pedagógusa. 

A lakosság közel 30 százaléka közlekedik biciklivel Békéscsabán, a megnövekedett bicikliforgalom miatt a balesetek száma is nőtt – nyilatkozott a körzet képviselője, Békéscsaba Megyei Jogú Város tanácsnoka Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes. Az önkormányzat többek között emiatt is fontosnak tartja, hogy a legkisebbek minél hamarabb megismerjék a közlekedés szabályait. „Az összes jaminainak természetesen rendelkezésére bocsátjuk, Már volt, aki megállított és meg is köszönte. Az összes óvoda nyugodtan idejöhet, ezt annál is inkább tehetik, mert dr. Csicsely Ilona  és Bíró Csaba képviselők és jómagam felajánlottunk 100-100ezer forintot arra, hogy bicikliket vásároljunk, és itt fogjuk tárolni majd ebben az óvodában, ezeket bárki igénybe veheti.”

A későbbiekben kikerülnek az út mellé a KRESZ táblák is, ezeket jelenleg felújítják. Több kukát is elhelyeznek majd, valamint további játékok építése is szerepel a tervek között. A polgármester úgy fogalmazott a gyermekek a játékos körülmények között jobban el tudják sajátítani a közlekedési szabályokat. "A közlekedés veszélyes üzem, közlekedni kicsik, közepesek, nagyok egyaránt közlekednek. Nagyon sokan használnak kerékpárt és fontos, hogy minél hamarabb, minél fiatalabb korban elsajátítsák a békéscsabai gyerekek is a kerékpározás szabályát.” - fogalmazott Szarvas Péter.

Az érintett park mellett a belvárosi Penza lakótelepen található egy ehhez hasonló pálya, de az önkormányzat továbbiak építését tervezi. A polgármester a helyszínen azt mondta, hogy még ebben az évben végiggondolja a képviselőtestülettel, hogyan tudnak erre forrást biztosítani.

További programok »

FEL