U17-es labdarúgó Eb: Ötödik lett és utazhat a vb-re a magyar válogatott

2019. május 16. 16:08 | behir

A magyar válogatott 1-1-es rendes játékidő után tizenegyes-párbajban legyőzte Belgiumot az írországi U17-es labdarúgó Európa-bajnokságon, így ötödik lett és kijutott az őszi, brazíliai világbajnokságra. 

U17-es Eb, az 5. helyért:
Magyarország-Belgium 1-1 (0-0) - 11-esekkel 5-4
gól: Komáromi (61.), illetve Kalulika (56.)

Preisinger Sándor szövetségi edző együttese három győztes csoportmérkőzése után hétfőn büntetőpárbajban alulmaradt a spanyolok elleni negyeddöntőben, ám mivel benne volt a két legjobb kiesőben, így Belgium ellen pályára léphetett az ötödik helyért. Az Eb-selejtezők elitkörében - már egyaránt biztos Eb-résztvevőként - találkozott egymással a két csapat, akkor a belgák 4-2-re nyertek.

 

Dávid Zoltán az oroszok ellen a kezdő csapat tagja volt (Fotó: Diarmuid Greene/Sportsfile)

 

A helyosztó mérkőzésen nem kapott lehetőséget a Békéscsaba 1912 Előre játékosa, Dávid Zoltán Gergő. A dublini első félidőben - az európai szövetség honlapja szerint - a magyarok elsősorban a védekezésre koncentráltak, de letámadással többször is zavarba hozták a belga válogatottat. A rivális kétszer is a kapufát találta el, de a magyar együttes is többször veszélyeztette az ellenfél kapuját.

A második játékrészre felpörögtek az események: a belgák Kalulika közvetlen közelről esett találatával vezetést szereztek (0-1). Néhány perccel később Kosznovszky Márk kísérleténél a belgák kapusa, Vandevoordt még védeni tudott, a 61. percben azonban Komáromi György fejesével egyenlített a magyar csapat. A folytatásban mindkét válogatott előtt adódtak gólszerzési lehetőségek, ám a két hálóőr nagy védéseinek is köszönhetően a lefújásig már nem változott az eredmény.

Az U17-es kontinensviadalon ha nincs döntés a rendes játékidőben, rögtön tizenegyesek következnek. A párbajban a belgák harmadik embere, De Wolf rontott. Eközben magyar részről minden játékos betalált, az utolsó büntetőt Zuigeber Ákos értékesítette, így Preisinger Sándor csapata szerezte meg a vb-kvalifikációt érő ötödik helyet.

 

A boldog magyar csapat (Fotó: Dávid Zoltán)

 

Magyar U17-es csapat ezt megelőzően egyszer, még 1985-ben szerzett vb-re részvételi jogot, akkor a negyeddöntőig jutott. Az idei vb-t Brazília öt városában, Brazíliavárosban, Cuiabában, Manausban, Natalban és Recifében rendezik. A torna pontos időpontja egyelőre nem ismert.

 

Forrás: MTI

 

További programok »

FEL