U11-es korosztályban rendeztek nemzetközi labdarugó torna selejtezőt Békéscsabán

2023. április 9. 09:04 | Kovács Andrea

A Békéscsabai Labdarugó Akadémia rendezte meg Champion Trophy U 11-es nemzetközi labdarugó torna magyarországi selejtezőjét. Nyolc pályán,tizenhat együttes mérkőzött meg egymással, a júniusban St. Pöltenben zajló európai döntőbe, a selejtezőt megnyerő kolozsvári CFR Cluj „Vörös” gárdája valamint a házigazda klub csapata kvalifikálta magát.  

– A Békéscsabai Labdarugó Akadémia benevezett az Ausztriából induló Champions Trophy tornasorozatra, amelynek a selejtezőjét az U11 -es korosztályban, Magyarországon egyedüliként rendezhette meg. A meghirdetést követően alig 1 hét alatt betelt a nevezés, és szombaton 16 csapat játszott egymás ellen. Az osztrákok előírásainak megfelelően minden csapat összesen hatszor, rövid, mindössze 17 perces meccset játszott 4x4-es csoportban. A győztes kijut St. Pöltenbe, ahol komoly európai élcsapatokkal küzdhet meg. A békéscsabai U11-es csapat a rendezés jogán képviseli majd hazánkat a nemzetközi megmérettésen – mondta el kérdésünkre Szokolay Sándor a házigazda klub operatív vezetője.

Fotó: behir.hu

– Az egyik partner klubunk, a Gyulasport rendezi az U 9-es korosztályú Champions Trophy bajnokság selejtezőjét és úgy gondoltuk, hogy akkor a  Békéscsabai Labdarugó Akadémia a Békéscsabi UFC-vel karöltve megrendezi ennek az U 11-es nemzetközi tornának a magyarországi selejtezőjét. Több mint 200 gyermek vett részt a megmétettetésen az edzők és szüliek kíséretében. A torna fő célja nem a győzelem és a kijutás volt, hanem annak felmérése, hogy a gyerekek mennyit fejlődtek az utóbbi időben, hol tartanak most. Itt olyan erősebb csapatokkal is szembe lehetett kerülni akikkel eddig nem találkoztak , és ez nekünk a szakmai munkát is nagyban befolyásolhatja. Egy ilyen nemzetközi torna az utánpótlás sportban nem cél, hanem egy eszköz arra, hogy ezek a gyermekek majd valóban futballistákká váljanak – fogalmazott Szekeres Lajos, a  Békéscsabai Labdarugó Akadémia szakmai vezetője. 

Fotó: behir.hu

A házigazda U11-es csapat edzője, Vass Lóránt elmondta, hogy nem készültek speciális tréninggel erre a tornára, hiszen alapból erősek az edzéseik,  illetve több ilyen jellegű tornán jártak már az utóbbi időben Budapesten.

– Jó lehetőség mindenkinek, a gyerekeknek és nekünk edzőknek is fel tudjuk mérni a képzésünk mely szakaszában vagyunk. Sajnos sokan ilyenkor inkább az eredmény felé orientálódnak, de én azt gondolom, hogy egyre jobban sikerül megértetni a szülőkkel is, hogy ez egy szakasz a gyerekek fejlődésében és nem a győzelem a tét. Meg tudjuk mutani, hol tartunk, előjönnek olyan hibák is amelyek könnyebb meccseken rejtve maradtak, úgyhogy ez a torna az ő fejlődésük szempontjából hasznos leginkább.  Hazai csapatként nagy volt a nyomás a fiúkon, játékban, helyzetekben rendben voltunk, kijöttek az egyéni hibák, eredményben alul maradtunk, de nincs szégyenkezni valónk és az ilyen meccsektől tudunk igazán fejlődni – értékelt az edző.

fotó: behir.hu

Szomor Sebestyén,  a házigazda csapat játékosa kérdésünkre elmondta, hogy tavaly nyáron kezdett el focizni, nagyon szereti ezt a sportot, hasznosnak és motiváló erőnek tart. A mai torna nagyon tetszik, van rajtunk nyomás, de ebben fejlődünk, az is nagy motiváció, hogy Ausztriába fogunk majd menni, és én mindig próbálom magamat 110 százalékosan odarakni- fogalmazott az ifjú labdarugó. 

Szomor Sebestyén

Fotó: behir.hu

Az U11-es korosztály magyarországi selejtezőjén a házigazda Békéscsaba Labdarúgó Akadémia és a Békéscsaba UFC KK Válogatott mellett, a DEAC, az Újbuda FC, a Várda LA, a Kelen SC, a Szentlőrinc SE, az Ikarus BSE, a Gyulasport NKft., a Gödi SE, az UTA Arad, az FK Csíkszereda, az ETO FC Győr, a Hódmezővásárhelyi FC és a CFR Cluj „vörös” és ”fehér”együttese lépett pályára. A csoportmérkőzések után kialakult az ezüst- illetve az aranyág. A bronzmérkőzés az UTA Arad–Ikarus BSE 0-1 eredménnynel zárult. A döntőben a CFR Cluj „Vörös” 1-0 ra verte meg a Várda Labdarúgó Akadémia csapatát. 

A legjobb kapus: Éles Noel (Várda LA), a gólkirály: Talpas Márió (UTA Arad) és Rácz Botond (BLA), a legjobb játékos: Muresan Alexandru (CFR Cluj „Vörös”), a legjobb hazai játékos pedig, Belanka Botond és Varga Zsombor lett. 

 Fotó: behir.hu

A  Békéscsabai Labdarugó Akadémia csapata az ezüstág 1. helyén, a torna 9. helyén végzett. A Békéscsaba UFC KK válogatottja pedig az ezüstág 6. helyén, a torna 13. helyén zárta a megmérettetést. A Champions Trophy selejtező-tornájának győztese a CFR Cluj „Vörös”és a rendező BLA csapata képviselheti hazánkat a júniusban a St. Pöltenben sorra kerülő európai döntőben.

 


Galéria

További programok »

Sport

Cirkuszban is bombasztikus teljesítmény – ilyenek a csabai légtornászok

Az ALEhopp AirBorn CircusFest egy légtorna verseny, melyet a Richter Safari Park területén található cirkuszsátorban rendeztek meg hétvégén, immár másodjára. Szombatról egy, vasárnapról három aranyat hoztak a Sportolj Békés Megye SE lég-lányai, de a többi színesfém is helyet kapott a nyakakban.
16:08
FEL