Tusványos - Az idén is helyet kap a Magyar Teátrum Sátor

2016. július 18. 09:54 | behir.hu

Hatodik alkalommal érkezik Tusnádfürdőre a Magyar Teátrumi Társaság színházi gömbsátrával: a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programját július 20. és 23. között színházi előadásokkal, szakmai beszélgetésekkel, játékkal és gyermekfoglalkozásokkal gazdagítják.

Az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programjának mottója Itthon voltunk, vagyunk, leszünk Európában!, az eseménynek a hagyományoknak megfelelően az erdélyi Tusnádfürdő ad otthont július 19. és 24. között. A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) célja, hogy a kultúra és a színház mindenhova eljusson, ahol szívesen fogadják. "Fontos számunkra, hogy a fiatalok a fesztiválokon is találkozzanak magyar kulturális produkciókkal" - olvasható a Magyar Teátrumi Társaság MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írják, a eseményre már a kezdetektől olyan programelemekkel készültek, amelyek minden korosztályt megszólítanak. A délelőtt az idén is a gyermekeké: Teátrumi Mocorgó Játszóház várja a látogatókat, emellett a gyergyószentmiklósi HalVirág Bábszínház két előadása is megtekinthető lesz a fesztiválon. A szakmai beszélgetések sorában idén a Színházigazgatók fórumán arra keresik a választ, hogy melyek a magyar színházi élet legégetőbb problémái. Ehhez beszélgetőpartnerként meghívták Czegő Csongort (Sepsiszentgyörgyi Figura Stúdió Színház), Dörner Györgyöt (Újszínház), Fekete Pétert (Magyar Cirkusz és Varieté), Nagy Pált (Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház), Oberfrank Pált (Veszprémi Petőfi Színház), Seregi Zoltánt (Békéscsabai Jókai Színház) és Vidnyánszky Attilát (Nemzeti Színház).

A Színházat vegyenek! címmel megvalósuló beszélgetés témája a színházi marketing és a színházbajárás népszerűsítése, de a fesztivál ideje alatt szó lesz a kultúra identitásmegőrző szerepéről és a Székelyföldi Értéktárról is. A Veszprémi Petőfi Színház bemutatja a "Múlnak a gyermekévek..." című zenés előadást, az Újszínház pedig A pénzfolyó című produkciót hozza el a fesztiválra. Július 20-án, szerdán este a Békéscsabai Jókai Színház színművésze, Csomós Lajos és az Orszlán színész zenekar lép fel. Július 22-én, pénteken délután lép színpadra Balla Eszter, Feke Pál, Nagy Sándor és Simon Kornél: Tusnád, a musical címmel zenés improvizációs műsort mutatnak be Szente Vajk vezetésével. A záró estén, szombaton a Szolnoki Szigligeti Színház Felelni kell! című produkcióját, majd a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola növendékeinek műsorát láthatja a közönség. Az idén is lesz Magyar Teátrum Kvíznight, amelynek alkalmával kiderül, hogy ki mit tud a színházról.

A fesztiválról további információk a www.magyarteatrum.hu oldalon és az MTT Facebook oldalán találhatók.

Forrás:MTI

FEL