Turistaként a világ leghosszabb vasútvonalán

2024. március 14. 10:13 | Bere Mátyás

Képeslap keletről – A Transzszibériai vasúttal Oroszországon át címmel tartott előadást úti élményeiről dr. Kövér László, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) oktatója. Az MCC békéscsabai képzési központjának szerdai eseményén képes élménybeszámolót láthattak az érdeklődők.

Dr. Kövér László, az MCC Középiskolás Program vezető oktatója huszonöt napot töltött Oroszországban, elsődlegesen Szibériában. A világ leghosszabb vasútvonalán utazott át a hatalmas országon, hogy végül eljusson Vlagyivosztokba, ahova annak idején az előadó dédnagyapját elhurcolták.

A covid és a háború hatásai miatt ő és utastársa Bakun keresztül jutott Moszkvába. Oroszországban csak készpénzzel tudtak fizetni a szankciók miatt, de ez nem szegte kedvüket, vállalták az utazást a nyolc időzónát keresztező vonatúton.

Utazását több kitérő gazdagította, egy hetet töltött például a Bajkál-tónál, a Föld legmélyebb édesvizű tavánál.

Felidézte: többnyire harmadosztályon utaztak, ami azt jelenti, hogy ötvennél több ember utazott, lakott, aludt és étkezett egy vagonban.

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

– Irkutszknál, a Bajkál tó kapujánál egy hétre megszakítottuk az utazásunkat, csodálatos élmények kötődnek ehhez a fantasztikus tóhoz – teljesen szívembe zárta magát ez a környék – fogalmazott László.

A képes élménybeszámoló Magyarországról indult, és meg volt tűzdelve utazási tanácsokkal, kulturális élményekkel és emberi találkozások történeteivel.

Az MCC  békéscsabai képviselet-vezetője az előadás kapcsán elmondta, hogy az ehhez hasonló programok jól beilleszthetők a képzési központ repertoárjába.

– Szükség van könnyedebb előadásokra, amelyek ugyanakkor legalább olyan tanulságosak, mint a nehezebb, közéleti, gazdasági témájú eseményeink – fogalmazott Mittag Mónika.

Galéria

További programok »

FEL